La Vanguardia (Català-1ª edició)

Popovici: jo soc llegenda

Amb només 17 anys, el fenomen romanès es corona bicampió d’Europa de 100 i 200 lliure amb la tercera millor marca de la història, a una centèsima de Phelps

- T#ni López J#rdà

Amb només 17 anys, David Popovici s’ha obstinat a ser el nedador del moment i un dels millors esportiste­s de l’actualitat. Aquest estiu, en menys de dos mesos, entre el Mundial de Budapest i l’Europeu de Roma, el noi ha batallat contra la història de la natació: ha eclipsat Caeleb Dressel, ha batut l’històric César Cielo i s’ha acostat a una centèsima de la segona millor marca de tots els temps de Michael Phelps. El fenomen romanès planta cara als mites.

Recordeu-vos-en: David Popovici només té 17 anys.

Al Foro Italico de Roma, ahir el noi de Bucarest, nascut el 2004, es va coronar bicampió europeu de la velocitat afegint l’or en el 200 al del 100 lliure de dissabte; dos títols continenta­ls que afegeix a la doble corona mundial de la distància que va aconseguir al juny. Quatre ors absoluts amb només 56 dies de diferència.

Fins abans de la final del 200 lliure, Popovici era l’home més ràpid del món en l’hectòmetre (va fer miques dissabte la plusmarca de Cielo, de feia 13 anys), i el quart del planeta en el 200 lliure: només el superaven l’intocable alemany Paul Biedermann (l’1m42s0 del 2009), Michael Phelps (1m42s96 del 2008) –tots dos amb banyador de poliuretà, prohibits des del 2010– i el francès Yannick Agnel (1m43s14 del 2012). Ara només li queden dos esglaons cap al cim universal. Que acabarà pujant.

A la final europea del 200 lliure, Popovici ho tenia tot a favor per guanyar: el seu 4t lloc als Jocs de Tòquio amb només 16 anys, l’or mundial de feia menys de dos mesos a Budapest –amb rècord del món júnior– i l’absència del seu gran rival, l’hongarès Kristof Milak, un al·licient menys. Però això no li va impedir que volés a la piscina del Foro Italico: 24s10 en els primers 50 m, és a dir, 13 centèsimes per sota del rècord mundial de Biedermann; en el 100 va marcar 50s35, ja +0.23 per sobre de la plusmarca; en el 150 ja treia un parell de metres al seu immediat perseguido­r, el suís Djakovic, que va acabar a 2,63 segons; i amb un últim llarg de 26s21, Popovici s’elevava fins a la tercera millor marca de la història en els 200 lliure. Es quedava a una sola centèsima de Phelps i a 1s03 del rècord mundial de fa 13 anys.

La seva progressió no té sostre. Al seu pas imparable, a París 2024 hauria de ser una de les estrelles. “Farà 18 anys al setembre, el seu cos creixerà i evoluciona­rà cap al d’un home; serà un desafiamen­t trobar la direcció correcta per arribar a un bon equilibri entre força i eficàcia; veurem els pròxims cinc anys...”, deia el seu entrena

Paula Otero (18) brilla amb el 4t lloc a la final del 1.500 lliure; Mireia Belmonte, 14a a la semifinal dels 200 estils

dor de sempre, Adrian Radulescu, a qui li van portar un nen escarransi­t, amb escoliosi –desviació de la columna vertebral– perquè nedés per recomanaci­ó mèdica. “En David va arribar al nostre club amb nou anys, no era fàcil entrenar-lo perquè volia divertir-se, com tots els nens, però ja tenia una cosa especial: era molt competitiu. Només es va adonar del seu potencial amb 10-11 anys: ja tenia la intel·ligència i el talent”.

Espanya: decepció i esperança

 ?? ALBERTO LIZZOLI / AFL ?? David Popovici fa una reverència d’agraïment al públic després d’aconseguir l’or als 200 lliure
ALBERTO LIZZOLI / AFL David Popovici fa una reverència d’agraïment al públic després d’aconseguir l’or als 200 lliure

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain