La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nadal fa comptes

El balear reapareix a Cincinnati amb el número 1 a l’abast

- $%r&#s '(iz

Diuen que d’un gran mal en surt un gran bé. Després de caure eliminat l’agost del 2021 al torneig de Washington, Rafa Nadal va iniciar un llarg període de baixa per les persistent­s molèsties al peu esquerre. Va tornar a la competició el gener del 2022. En bona part, aquella aturada li dona ara l’oportunita­t d’impulsar-se fins al número 1 del rànquing ATP. El mallorquí, lesionat a la zona abdominal als quarts de final de Wimbledon contra Taylor Fritz, reapareixe­rà aquesta setmana al Masters de Cincinnati, on no defensa punts a causa de l’absència en l’edició anterior.

El número 3 del món no depèn de si mateix per tornar al cim, sinó de Daniïl Medvédev, la primera raqueta mundial actualment. Nick Kyrgios, finalista de Wimbledon sense jugar les semifinals per la retirada de Nadal, li va tornar d’alguna manera el favor a l’espanyol guanyant als setzens de Mont-real el rus, campió al Canadà el 2021. Medvédev va perdre gairebé mil punts amb aquella derrota i va provocar que trontolli el seu regnat. No entra en l’equació el número 2, Alexander Zverev, encara de baixa pel trencament dels lligaments del turmell dret, precisamen­t contra Nadal a Roland Garros. Tot i això, la fórmula per al de Manacor no és en absolut senzilla a Cincinnati. La primera premissa és que el moscovita, semifinali­sta l’any passat, no arribi a quarts, per la qual cosa hauria de perdre en el debut contra el guanyador del Van de Zandschulp-Cressy o en la següent ronda, on l’esperarien Shapovalov, Dimitrov, Brooksby o Paul. En cas de caure el rus en un dels seus dos primers partits, Nadal hauria de guanyar el torneig. S’estrenarà davant el vencedor del partit entre Borna Coric i un jugador de la prèvia. A l’horitzó hi apareixen jugadors perillosos com Sinner o Alcaraz.

Malgrat que les matemàtiqu­es li atorguen opcions, l’estat físic de Nadal és una incògnita en l’estrena a la gira americana. “Les coses van bé, de moment. Espero estar a punt. Estic emocionat”, va indicar Nadal. Tenint en compte la seva última reaparició, quan va alçar contra pronòstic l’Open d’Austràlia, tot és possible. De moment, diumenge es va provar amb un entrenamen­t de dues hores davant el canoner italià Berrettini. Tampoc no acompanyen els seus precedents a Cincinnati, torneig en què no juga des del 2017 i que només ha guanyat una vegada, el llunyà 2013. Tot i això, d’aquestes pistes en guarda un record molt especial. “Aquí vaig aconseguir el número 1 per primera vegada el 2008”, va explicar el manacorí, la posició del qual al rànquing no ha estat la prioritat els darrers anys.

Els números no acompanyen Nadal en aquest Masters 1000, però al US Open se li obren de bat a bat les portes del cim. “Tret que guanyi tots els tornejos, probableme­nt serà Nadal el número 1”, va dir fa poc Medvédev, que com a vigent campió del Grand Slam americà defensa 2.000 punts per cap de l’espanyol. Si la predicció del rus es compleix, Nadal tornarà a dominar el tennis per primer cop des de gener del 2020. ●

El manacorí, que no lidera l’ATP des del gener del 2020, té opcions a Cincinnati i el US Open

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain