La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les famílies alemanyes hauran de pagar 500 euros més a l’any per la crisi del gas

- BERLÍN

Les llars alemanyes hauran de pagar gairebé 500 euros més a l’any pel gas, perquè s'ha fixat un impost per ajudar les empreses de serveis públics a cobrir el cost de substituir els subministr­aments russos, cosa que augmenta la pressió perquè Berlín presenti més mesures d’estímul per a les famílies.

Trading Hub Europe, l’operador del mercat de gas alemany, ahir va anunciar que havia fixat el càrrec en 2,42 cèntims per kilowatt hora (kWh). El gravamen s’imposarà a partir de l’1 d’octubre i serà vigent fins a l’abril del 2024. La mesura pretén ajudar Uniper –el principal importador de gas rus del país– i altres importador­s a respondre a l’augment dels preus.

Per a una família mitjana de quatre persones, el càrrec ascendirà a un cost anual addicional d’uns 480 euros, o un augment d’un 13%, segons el càlcul de la plataforma de comparació de preus de Verivox, per a una factura de gas mitjana de 3.568 euros per a un ús de 20.000 kWh a l’any.

“L’alternativ­a hauria estat el col·lapse del mercat energètic alemany, i també de bona part del mercat energètic europeu”, va dir el ministre d’Economia, Robert Habeck, sobre l’impost. El model energètic d’Alemanya, que depèn de Rússia, ha fallat. “Necessitem canviar-lo ràpidament. Quan canviem, de vegades hem de prendre una medicina amarga”, va continuar Habeck, a favor d’una ajuda específica per a les llars.

Els economiste­s van advertir que l’impost accelerari­a encara més la inflació de l’economia més important d’Europa, que ja és d’un 8,5%, amb algunes mesures d’alleujamen­t, com els bitllets de transport públic de baix cost, a punt de vèncer. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain