La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una finestra al passat

El Col·legi de Notaris de Catalunya estrena un catàleg virtual amb més de 18.000 testaments tancats que daten del 1586 al 1897

- Gabriela Meléndez

El 16 de març del 1836, l’Andreu va firmar el seu testament i el va lliurar segellat al notari. Gairebé dos segles després, Antoni Albacete, actual director d’investigac­ió i difusió de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, obria el sobre i descobria que l’Andreu havia redactat la seva última voluntat com un poema. Sobre l’herència per a la seva mare va escriure: “La dona que em va donar a llum / o la mare que em va parir / amb cinc sous diaris / la recompenso jo”.

El de l’Andreu és un dels més de 18.000 testaments tancats que el Col·legi de Notaris de Catalunya ha obert a consulta del públic a través d’un catàleg virtual. “L’arxiu és una finestra oberta al passat”, diu José Alberto Marín, degà del Col·legi.

Els testaments tancats no són populars en l’actualitat, perquè es lliuren segellats i la falta de supervisió al moment de redactarlo­s pot provocar errors tècnics i la seva anul·lació. Per poder accedir al contingut, el testador ha d’haver mort. Però en el cas que ningú no el reclami, han de passar 125 anys per poder-lo consultar.

A l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, els testaments tancats daten dels anys 1586 al 1897. La col·lecció és la més significat­iva d’Espanya i una de les més valuoses a tot Europa.

El nou catàleg virtual del Col·legi de Notaris permet filtrar la recerca per nom del testador, data, lloc, ocupació i idioma. Una vegada identifica­t el testament desitjat, cal visitar l’arxiu presencial­ment per consultar-lo. “El que hereta la gent també explica les relacions socials de l’època”, constata Antoni Albacete.

Entre els testaments recollits al catàleg, hi ha els de personatge­s destacats de l’època com l’industrial i polític Joan Güell i Ferrer (pare d’Eusebi Güell, mecenes d’Antoni Gaudí), que va firmar el testament el 12 de març del 1855. Tot i que no es pot precisar si va ser la seva última voluntat (va morir el 1872), el document estipula el seu fill Eusebi com a hereu principal, amb més de la meitat dels seus béns, mentre que a la seva filla, Josefina, li’n deixava una tercera part.

A més de poesia i personatge­s històrics, els testaments tancats també contenen anècdotes. Com la del doctor Felix, que el juliol del 1785 va voler oficialitz­ar a qui deixaria els seus béns quan morís. Quan firmava davant el seu notari, Francesc Comelles, tot i això, el doctor només va arribar a escriure la primera lletra del seu nom. Va morir en l’acte.

L’arxiu està obert a historiado­rs, persones que busquen el seu arbre genealògic o escriptors que volen ambientar amb certesa algun text en una època històrica. El contingut dels testaments tancats continua en revisió, per això descobrir més tresors és només qüestió de temps. ●

Les factories espanyoles ● d’automoció van exportar l’any passat 1,82 milions d’unitats, un 6,7% menys que l’any anterior, segons recull l’Informe Anual 2021 de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac). La principal causa d’aquest

Els testaments tancats que s’arxiven només es poden llegir un cop han passat 125 anys

Espanya va exportar 1,82 milions de vehicles el 2021, un 6,7% menys que l’any anterior

descens va ser la crisi de subministr­aments, que va frenar la producció de nous models. Aquestes xifres suposen un 86,8% sobre els 2,1 milions de vehicles produïts. França, Alemanya i el Regne Unit van ser els principals mercats. / Redacció

 ?? Rc ?? La col·lecció de testaments de l’Arxiu Històric de Barcelona és de les més valuoses d’Europa
Rc La col·lecció de testaments de l’Arxiu Històric de Barcelona és de les més valuoses d’Europa
 ?? Rí/EEBa cE/e/lo ?? Línia de producció del Cupra Formentor a Martorell
Rí/EEBa cE/e/lo Línia de producció del Cupra Formentor a Martorell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain