La Vanguardia (Català-1ª edició)

Excessos independen­tistes

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

Ahir es van complir cinc anys de l’atemptat ideat i perpetrat per una cèl·lula gihadista a la Rambla de Barcelona, que va ocasionar la mort de 16 persones i un centenar llarg de ferits, tots ells víctimes innocents del terror cec. Aquella matança va causar una enorme commoció social, marcada, naturalmen­t, per la repulsa davant l’acció criminal i també per la solidarita­t amb les víctimes.

L’Ajuntament de Barcelona va convocar ahir a les deu del matí familiars de les víctimes, representa­nts públics i ciutadans corrents a un acte de record i homenatge al Pla de l’Ós, el lloc on la furgoneta conduïda per Younes Abouyaaqou­b va aturar la seva carrera assassina.

Aquesta commemorac­ió va estar precedida per diferents declaracio­ns, com les del major Trapero a La Vanguardia, coincident­s en la denúncia que en aquest lustre les víctimes i els seus familiars havien patit l’oblit institucio­nal. Era raonable, doncs, esperar que l’acte d’ahir fos un tribut serè, unitari i respectuós a les persones que es volia recordar. Però no va ser així. L’acte es va veure interrompu­t constantme­nt pels crits aspres i extemporan­is dels qui el van fer servir per vociferar la seva teoria conspirado­ra segons la qual l’atemptat del 17-A va ser fruit d’un muntatge estatal per frenar el procés independen­tista català. Alguns d’aquests ofuscats van arribar a retreure als qui recordaven compungits els seus familiars morts que estiguessi­n blanquejan­t presumptes maniobres estatals.

Aquesta idea potser troba un lloc en ments obnubilade­s, que semblen haver oblidat que la policia va abatre o va capturar els terroriste­s, i que després es va cursar la pertinent instrucció judicial i es va condemnar els superviven­ts de la cèl·lula a llargues i merescudes penes de presó. Però en cap cas no hauria de rebre el suport de polítics que han tingut o tenen responsabi­litats democràtiq­ues. És lamentable que entitats independen­tistes com el Consell per la República guiat per Carles Puigdemont, l’ANC o els CDR continuïn defensant teories conspirado­res, donant crèdit, per exemple, a la paraula de tipus de l’altura moral del comissari Villarejo. I més encara que una figura com Laura Borràs, apartada de la presidènci­a del Parlament per la seva situació judicial, saludés ahir i mostrés sintonia a la Rambla amb els qui havien boicotejat un acte concebut exclusivam­ent en memòria de les víctimes i que a més a més havien aclamat Borràs al crit de “presidenta, presidenta”.

Borràs va reaparèixe­r dues hores després en l’acte convocat per les entitats independen­tistes abans esmentades davant la seu barcelonin­a de la Comissió Europea, per reclamar la intervenci­ó de la UE. Estava en el seu dret. I precisamen­t perquè al llarg del dia d’ahir s’havien convocat diversos actes en commemorac­ió del 17-A, amb diferents propòsits, s’hauria d’haver abstingut de contribuir amb la seva presència a la conversió de l’homenatge de la Rambla en un espectacle penós. Fins i tot Junts, el partit de Borràs, va lamentar, en un gest que obre un camí, que l’esmentat acte s’hagués alterat de manera tan insensible i grollera.

No tot s’hi val a favor d’una causa. No tot altaveu s’ha de sotmetre als seus missatges. Ahir Barcelona va voler recordar els qui van morir cinc anys enrere. Però alguns van creure, molt erròniamen­t, que el seu crit de part importava més que el silenci i el respecte col·lectiu a les víctimes.

L’independen­tisme atribueix els seus mals a l’Estat espanyol. Però en pateix d’altres. I no és el menor la facció extrema, no fa tant encoratjad­a des de la presidènci­a de la Generalita­t, que el debilita amb els seus excessos i fa vergonya aliena. ●

Crits extemporan­is desllueixe­n el record de Barcelona a les víctimes del 17-A

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain