La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ningú no va avisar la maquinista del tren que es va veure envoltat per les flames

Dur informe de Renfe mentre la Policia investiga els fets a Castelló, amb deu ferits

- A. Ce illo / N. nava o

Ni Renfe ni Adif van ser avisats (per bombers, Protecció Civil, Guàrdia Civil o Administra­ció) que hi hagués un incident o incendi al costat de les vies del tren de mitja distància que dimarts feia el trajecte de València a Saragossa. La maquinista va optar per recular cap a l’estació de Caudiel per la proximitat de l’incendi de Begís (Castelló). Un comunicat de Renfe subratlla que cap autoritat no va donar compte de la terrible situació que esperava la maquinista en aquest trajecte infernal, que va provocar ferides amb cremades a diversos passatgers i que podria haver acabat en tragèdia. El president de la Generalita­t, Ximo Puig, va informar ahir que la policia judicial ha obert una investigac­ió en paral·lel a la de Renfe.

El tren que es va veure al mig de les flames portava a bord en aquell moment 49 passatgers, i va recórrer el trajecte després que Adif n’autoritzés la sortida de València, perquè l’administra­dor d’aquesta infraestru­ctura no sabia que hi hagués cap incident a la via de la zona. “Ningú no va avisar el gestor d’infraestru­ctures de possible incident a la via”, assegura la nota de Renfe. “Ni Adif ni Renfe van rebre cap notificaci­ó d’una possible incidència a la via o que la zona estava en desallotja­ment de cap organisme. Tampoc no van ser informats que les condicions de l’incendi havien canviat dràsticame­nt respecte al matí, quan un tren de mitja distància de del virus totes les persones que visquin al mateix domicili que el malalt. L’OMS també va dir que ha estat informada del cas d’un gos que va contreure la verola del mico, el primer que es coneix d’una transmissi­ó de l’ésser humà a un animal. Va assenyalar que no es tracta d’una situació “inesperada” perquè els animals de companyia viuen en un entorn tancat i tenen proximitat amb l’infectat, com la resta de membres de la família.

El director d’Emergèncie­s Sanitàries de l’OMS, Mike Ryan, va considerar que el risc en aquesta situació no s’ha de veure amb un únic animal infectat, sinó amb la possibilit­at que el virus s’instal·li en una nova espècie i pugui evoluciona­rhi, cosa que podria canviar la

Renfe va fer el mateix recorregut (València-Saragossa) sense detectar cap anomalia o complicaci­ó a la via”, assenyala Renfe en un to crític.

A les 17.54 h la maquinista va aturar el tren quan va observar una intensa pluja de cendres i fum. Es va posar en contacte amb el post de comandamen­t de circulació per preguntar si hi havia algun incendi en les proximitat­s, i va obtenir com a resposta que es desconeixi­a aquella informació “tant en aquell moment com en el moment de la manera com actua o la resposta immunitàri­a que provoca. “No hem de permetre que el virus s’estableixi en una altra població animal, cal prendre totes les precaucion­s”, va indicar Ryan en una roda de premsa. L’experta en la verola del mico Rosamund Lewis va emfatitzar que hi ha diverses maneres de protegir-se en l’àmbit familiar: aïllant el malalt, mantenint una sortida del tren des de València”. El protocol estableix que l’autoritat, operador o gestor de la infraestru­ctura que detecta primer un incident a la via l’ha de comunicar a la resta per prendre mesures d’acord amb les circumstàn­cies. Durant la conversa, la maquinista va observar flames en les proximitat­s i va comunicar la intenció de canviar de cabina i retrocedir. Va facilitar el número de telèfon mòbil al post de comandamen­t, que en va autoritzar el retrocés fins a l’estació de Masadas Blancas.

Davant la dificultat dels accessos a aquesta estació, el comandamen­t va indicar a la maquinista que havia de continuar fins a l’estació de Caudiel, on estaven mobilitzad­es les forces de seguretat i serveis sanitaris.

“En el procés de canvi de cabina, hi va haver a l’interior del tren situacions de tensió i alarma” perquè diversos passatgers

L’OMS informa del primer cas d’una transmissi­ó d’aquest virus d’un humà a un gos

Hi ha unes 3.000 persones evacuades pels virulents incendis de Begís i la vall d’Ebo

van abandonar el tren malgrat les advertènci­es de la maquinista que no era segur.

Alguns passatgers van trencar les finestres d’emergència amb els malls, cosa que va activar els sistemes antiincend­is i el fre automàtic, de manera que la maquinista va haver de rearmar el tren, reiniciar la marxa i retrocedir, i això va endarrerir el retrocés del tren.

A les 18.20 h la maquinista va reprendre la marxa i va recollir persones que corrien pels voltants de la via en direcció a Caudiel, algunes de les quals mostraven cremades de diferent considerac­ió.

L’incendi forestal iniciat a Begís va arribar ahir fins a la província de València, on ja ha cremat 9.900 hectàrees i hi ha 1.500 evacuats. Les pluges de la tarda van mitigar una mica la virulència del foc de la Vall d’Ebo (Alacant), que ja ha calcinat 11.500 hectàrees i ha provocat el desallotja­ment de 1.500 persones més. ● bona higiene i manipulant amb compte els rebutjos.

La vacuna és una altra opció, però actualment la demanda supera àmpliament l’oferta, que ara per ara està en gran part en mans de la farmacèuti­ca danesa Bavarian Nordic, que ja ha tancat acords per a la venda d’una bona part de la seva producció als Estats Units. El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, va reconèixer que hi ha preocupaci­ó a l’organitzac­ió pel risc d’una nova situació d’accés desigual a les vacunes, en què els més pobres es deixaran de banda, com va passar durant la pandèmia de la covid. L’efectivita­t de la vacuna s’acosta a un 85%, això explica les reinfeccio­ns fins i tot en persones vacunades. ●

 ?? ROBER SOLSONA / EP ?? Prop de 400 efectius a terra i 30 mitjans aeris van treballar ahir en l’incendi forestal de Caudiel
ROBER SOLSONA / EP Prop de 400 efectius a terra i 30 mitjans aeris van treballar ahir en l’incendi forestal de Caudiel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain