La Vanguardia (Català-1ª edició)

D’Alemanya a Hollywood

- Astrid Meseguer

Hollywood torna a estar de dol. Després de les morts recents d’olivia Newton-john i Anne Heche, dilluns a la nit es va donar a conèixer la mort de Wolfgang Petersen, divendres passat al seu domicili de Los Angeles. El veterà director de cinema alemany establert als Estats units no va poder fer res davant un càncer de pàncrees que li va llevar la vida als 81 anys. La seva va ser una carrera llarga que es va iniciar a finals de la dècada dels seixanta, quan va començar a dirigir obres de teatre a Berlín i Hamburg, i va finalitzar el 2016 amb la realitzaci­ó de la cinta d’acció Cuatro contra el banco, basada en la novel·la de Ralph Maloney i amb producció i intèrprets alemanys. un capítol final que no va fer justícia a una filmografi­a que incloïa títols com El submarí, La historia interminab­le, En la línia de foc, La tempesta perfecta o Troia.

Als setanta es va abocar especialme­nt a la televisió estatal del seu país amb treballs en diversos telefilms i la popular sèrie policíaca Crime Scene. En aquesta sèrie va conèixer l’actor jürgen Prochnow, que més tard protagonit­zaria La consecuenc­ia, un film que parlava obertament sobre la repressió dels homosexual­s i que s’ajustava a l’anomenat nou cinema alemany juntament amb directors de la talla de Fassbinder o schlöndorf­f. Amb Prochnow va col·laborar també en l’aclamada El submarí ( Das Boot, 1981), una magistral i claustrofò­bica història inspirada en la novel·la de Lothar-günther Buchheim que bussejava en l’angoixa d’uns soldats alemanys tancats en un submarí durant la segona guerra Mundial. La crítica la va encimbella­r com a obra mestra i va ser nominada a sis premis de l’Acadèmia de Hollywood, entre els quals, millor direcció i guió adaptat per Petersen, un reconeixem­ent insòlit fins aleshores per a un film alemany.

Abans també s’havia posat al capdavant del telefilm El jugador de ajedrez, amb l’actor Bruno ganz a la pell d’un home que deixa la feina com a programado­r informàtic per llançar-se a jugar

A Hollywood va dirigir actors d’elit com Clint Eastwood, Dustin Hoffman, Harrison Ford o Brad Pitt

tornejos com a jugador d’escacs profession­al.

El seu següent projecte seria l’ambiciosa La història interminab­le, adaptació del supervende­s fantàstic del seu compatriot­a Michael Ende. La pel·lícula va requerir un disseny de producció complex per a l’època, ja que narrava les aventures d’en Bastian (Barret oliver), que transcorri­en entre la realitat i un món de fantasia mentre absorbeix un enigmàtic llibre. La pel·lícula va ser tot un èxit de taquilla i es va convertir en un dels clàssics del cinema fantàstic dels vuitanta. Ende la va abominar. tot i això, Hollywood li va obrir immediatam­ent les portes i, des d’aleshores, l’alemany va desenvolup­ar un ascens meteòric en produccion­s d’acció, thriller i cinema fantàstic.

Precisamen­t les filmacions de pel·lícules d’acció en estudi eren un dels punts forts de Petersen, que es va convertir en un cineasta molt sol·licitat fins i tot per actors d’elit que volien treballar amb ell. Va ser el cas de Dennis Quaid a Enemic meu; Clint Eastwood a En la línia de foc –la seva millor experiènci­a després d’El submarí–; Dustin Hoffman a Esclat; Harrison Ford a Air Force One; george Clooney a La tempesta perfecta o Brad Pitt a Troia.

 ?? Hannibal Hanschke / Reuters ??
Hannibal Hanschke / Reuters

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain