La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arguments per a Putin

- Miquel Molina Director adjunt

El Quartet Gerhard, una joia de la corona del panorama català de la clàssica, ha superat aquesta setmana al Festival de Torroella una altra etapa d’un repte majúscul: la integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakóvit­x (1906-1975). El desafiamen­t d’interpreta­r les 15 composicio­ns que va deixar escrites el geni rus no es completarà fins a l’edició del 2024. Entre altres considerac­ions, abordar aquesta integral suposa homenatjar un músic que va viure en condicions difícils. Des que Pravda va publicar el 1936 una despietada crítica de la seva òpera Lady Macbeth de Mtsensk (s’especula que podria haverla escrit Stalin mateix), la seva vida va ser un calvari. Ala seva novel·la El soroll del temps (Angle Editorial), Julian Barnes retrata el compositor com a víctima d’un sistema diabòlic de repressió i censura, tot i que hi ha estudiosos que posen en dubte que fos tan desafecte al règim.

Mésdevuita­ntaanysdes­prés,Xostakóvit­xhatornata­sercensura­t per rus. A algú se li ha ocorregut que alguns dels seus passatges exalten l’imperialis­me que ara encarna Vladímir Putin. Han estat casos puntuals, però que posen en relleu la injustícia que suposa vetar un artista pel simple fet d’haver nascut en un país invasor. Aquesta és l’amenaça que plana ara sobre tots els russos que vulguin entrar a la UE, després que diversos països socis hagin obert un front per exigir que es deneguinel­s visatsturí­stics a lespersone­s procedents del país.

S’entén que es vulgui exercir més pressió sobre Putin en vista de les atrocitats que cometen les seves tropes, però abans hauria de sospesar-se bé què s’espera aconseguir amb la fi dels visats. Perquè, d’entrada, s’estendrà el càstig a tots els russos, siguin o no afectes al règim. Es tallarà el contacte amb les seves famílies a Rússia a persones que no poden tornar al seu país perquè serien detingudes, per la qual cosa acabaran patint un doble càstig. S’eliminarà la possibilit­at que els russos que surten amb visat vegin en persona que Europa no pateix tant els efectes de la guerra com sosté la propaganda del Kremlin. I es donaran més arguments a Putin per demonitzar Occident davant la seva opinió pública. Ni vetar Xostakóvit­x ni rebutjar tot el que és rus pel simple fet de serho servirà per guanyar la guerra, si és que aquesta guerra pot guanyar-se.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain