La Vanguardia (Català-1ª edició)

El comptable i escuder de Trump confessa quinze delictes econòmics greus

- Washington

El comptable i mà dreta en els negocis de Donald Trump durant decennis, Allen Weisselber­g, es va declarar ahir culpable de 15 delictes econòmics greus relacionat­s amb la conspiraci­ó per al frau fiscal i el robatori juntament amb l’empresa de l’expresiden­t. La confessió és una altra clatellada judicial per al líder tot just dues setmanes després que l’FBI escorcollé­s la seva mansió de Florida per requisarli els documents d’alt secret que es va emportar de la Casa Blanca.

L’escuder de Trump en la seva economia privada, últimament com a director financer del seu grup i des del 1973 com a comptable, va assumir la seva plena implicació en una “conspiraci­ó” teixida durant anys al grup de Trump amb la finalitat d’eludir el pagament d’impostos en benefici propi. Entre els delictes que va reconèixer destaquen els de frau criminal i furt major.

“Avui Allen Weisselber­g ha admès davant el tribunal que va utilitzar el seu càrrec a l’organitzac­ió Trump per estafar els contribuen­ts i enriquir-se”, va dir el fiscal de districte de Manhattan, Alvin Bragg.

L’imputat, de 75 anys, va acceptar confessar a canvi d’importants contrapart­ides penals i amb el compromís de testificar contra el grup de l’expresiden­t. “Aquest acord de culpabilit­at implica directamen­t l’organitzac­ió Trump en una àmplia gamma d’activitat delictiva i requereix que Weisselber­g proporcion­i un testimoni inavaluabl­e al pròxim judici contra la corporació”, va assenyalar el fiscal del cas.

Weisselber­g afrontava fins a quinze anys de presó si era condemnat a judici, però el ministeri públic va acceptar una sentència molt més suau a canvi de la seva declaració de culpabilit­at i la seva cooperació en la causa. Primer li van oferir sis mesos i, al final, cinc. Però amb bon comportame­nt, Weisselber­g podria passar només cent dies en un habitatge especial.

“En una de les decisions més difícils de la seva vida, el senyor Weisselber­g ha decidit avui declarar-se culpable per posar fi a aquest cas i als malsons legals i personals que li ha causat a ell i a la seva família”, va afirmar el seu advocat, Nicholas Gravante.

“Durant anys, el senyor Weisselber­g va violar la llei per omplir-se les butxaques i finançar un estil de vida luxós”, va dir per la seva part la fiscal general de Nova York, Letitia James, que també investiga els negocis de Trump en un cas civil.

Continuen les males notícies per a l’expresiden­t... als tribunals, no a les urnes. ●

 ?? POOL p naltars ?? Weisselber­g arribant al tribunal de Nova York per comparèixe­r ahir
POOL p naltars Weisselber­g arribant al tribunal de Nova York per comparèixe­r ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain