La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mali denuncia França a l’ONU per haver donat suport a grups gihadistes

- PARÍS

Mali ha demanat al Consell de Seguretat de les Nacions Unides una reunió d’urgència perquè cessin el que presenten com a “actes d’agressió” de França sota la forma de violació de la sobirania territoria­l materialit­zats en espionatge i suport a grup gihadistes.

L’acusació suposa un augment en l’escalada d’acusacions de la junta militar maliana contra França. El nou comandant de les forces antigihadi­stes franceses al Sahel ha qualificat l’acusació d’“insultant” per a la memòria dels soldats francesos i malians i dels cascos blaus assassinat­s a Mali, país que registra una important activitat gihadista des del 2012.

El deterioram­ent de les relacions coincideix amb la sortida de l’últim soldat francès de Mali després de nou anys de presència en la lluita antiterror­ista. La junta en el poder des del cop d’Estat de l’agost del 2020 s’ha girat contra França i els seus aliats per llançar-se als braços de Rússia.

L’exèrcit francès, forçat a abandonar Mali, ha transferit a les autoritats malianes les seves bases, l’última dilluns, a Gao. Segons fonts del Govern alemany, que disposa d’informants a la zona, entre 20 i 30 persones, probableme­nt russos amb uniforme, han estat vistes descarrega­nt un avió a l’aeroport de Gao.

L’aeroport, la base abandonada i el camp que concentra la missió de l’ONU (Minusma), amb un important contingent alemany, formen el perímetre d’aquestes instal·lacions en primera línia de foc amb el terrorisme.

Del mateix dia data una carta dirigida pel cap de la diplomàcia maliana, Abdoulaye Diop, a la presidènci­a xinesa del Consell de Seguretat. La carta, filtrada als periodiste­s i àmpliament difosa a les xarxes socials, denuncia “violacions repetitive­s i freqüents” de l’espai aeri nacional per les forces franceses els últims mesos. En aquests vols, els aparells s’haurien dedicat a “activitats considerad­es com d’espionatge” i a temptative­s d’“intimidaci­ó”.

Les autoritats malianes diuen que disposen de proves que “aquestes violacions flagrants de l’espai aeri han servit a França per recopilar informacio­ns en profit de grups terroriste­s que operen al Sahel i per subministr­ar-los armes i municions”.

Diop dona a entendre que els francesos podrien haver transporta­t per helicòpter dos membres d’un grup gihadista a començamen­ts d’agost a la zona de Tombuctú.

Mali convida el Consell de Seguretat a obrar perquè França “cessi de manera immediata els actes d’agressió” i sol·licita al president xinès que comparteix­i aquesta informació amb la resta de membres d’aquest organisme. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain