La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les forces polítiques proven de girar full després del descrèdit de la Rambla

El Govern guarda silenci i PSC i comuns es remeten a les paraules de Colau

- Ju io Hurtado

No hi han sortit gens bé. Les institucio­ns catalanes no s’agraden a la fotografia que es van fer a l’últim acte d’homenatge a les víctimes de l’atemptat terrorista de la Rambla. Sobre els representa­nts polítics – encapçalat­s pel president de la Generalita­t, Pere Aragonès; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau– ha caigut l’oprobi de la falta de respecte amb què es va tractar, per part d’un grup minoritari però sorollós de manifestan­ts, els morts i ferits el 17 d’agost del 2017.

El Govern guarda silenci sobre els fets i fins i tot ha obviat el que va passar dimecres mateix, una mica més tard, davant de la delegació de la Unió Europea a Barcelona, on –en presència d’una Laura Borràs emocionada per les mostres d’afecte dels mateixos que l’havien aclamada a la Rambla– es van sentir crits de “botifler!” contra el president. Una vegada més, Aragonès prova de blindar la coalició de govern d’ERC i Junts del soroll. Però la fúria creix.

“Fins quan es podrà aguantar aquesta situació?”, es pregunten fonts parlamentà­ries, que argumenten que Borràs “es retrata tota sola”. Tot i això, reconeixen que no saben com girar full: “Ella es pensa que encara és la presidenta”. Ja està suspesa com a diputada per un cas de presumpta corrupció i “poc més es pot fer”, consideren, per reprovar el seu comportame­nt.

Així doncs, ERC espera que Junts s’atingui al pacte d’investidur­a i posi fi al parèntesi d’interinita­t en què es troba el Parlament –la republican­a Alba Vergés exerceix la presidènci­a en funcions– amb la designació d’un successor de Borràs. Però la presidenta de Junts s’aferra a la reconsider­ació sol·licitada pel seu grup, que la Mesa abordarà en la seva pròxima reunió, i afirma que continuarà ananthi com si res.

En aquest compàs d’espera, els socialiste­s exhibeixen la màxima prudència institucio­nal i eviten donar més corda a un afer que, diuen, els afligeix

Ciutadans planteja una declaració de condemna del “boicot ignominiós” a l’homenatge del 17-A

profundame­nt. Per això Miquel Iceta va ironitzar que no havia sentit “cap soroll” a la Rambla. I per això, com els comuns, se cenyeixen a la resposta donada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al final de l’acte: “Utilitzar el dol i la memòria de manera partidista és el súmmum de la vergonya”. Ni els uns ni els altres volen donar més protagonis­me a Borràs.

Ciutadans sí que es planteja promoure una declaració institucio­nal de condemna de l’“ignominiós boicot” a l’homenatge del 17-A. Per tirar aquesta iniciativa endavant, però, necessitar­ia convèncer algun dels grups majoritari­s de la Cambra. Tanmateix, deixant al marge Junts, ni el PSC ni ERC, sumits encara en l’estupor i la preocupaci­ó pel “desastre” de l’acte de la Rambla, sembla que vulguin furgar en aquesta ferida. ●

 ?? Rautr  t ?? Els representa­nts institucio­nals van ofrenar flors blanques en memòria de les víctimes del 17-A
Rautr t Els representa­nts institucio­nals van ofrenar flors blanques en memòria de les víctimes del 17-A

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain