La Vanguardia (Català-1ª edició)

Víctimes? Guanyar o perdre

- Antoni Puigverd

La societat espanyola fa uns 25 anys que està tensionada per un poderós corrent que, amb gran exhibició de força mediàtica, formidable ramificaci­ó econòmica i una gran influència en l’alta judicatura i l’alt funcionari­at, ha aconseguit rectificar el rumb inicial de la democràcia, recuperada després de la mort de Franco. El rumb que el pacte constituci­onal havia posat en marxa era social i federalitz­ant. Amb Aznar, el rumb va ser rectificat i la direcció de l’Estat va tendir al liberalism­e econòmic i a un uniformism­e enèrgic i sever. La força d’aquesta rectificac­ió és tan intensa que, encara que alguns governs siguin –com passa amb l’actual i amb el de Zapatero– molt adversos al corrent liberal i uniformado­r, en realitat són molt fràgils i incoherent­s. Governs que no tenen força per canviar res i que, per postres, reben una pressió mediàtica, econòmica i política fortíssima.

Enverinar el dolor de les víctimes de la Rambla com les d’Atocha

No es pot entendre cap de les tensions polítiques que han vingut després (retorn de la Guerra Civil, indignats, crisi catalana) sense recordar l’existència d’aquesta tensió prèvia i rectificad­ora. La reacció catalana majoritàri­a a aquest marc neouniform­ador va voler ser una còpia. Una imitació de la força que des de Madrid va exhibir el corrent rectificad­or. L’independen­tisme ha volgut ser a Catalunya implacable, enèrgic, incontesta­ble; a més de severíssim amb els opositors. Però no va calcular bé la seva força, i va perdre. Una de les seves tristes imitacions la vam veure l’altre dia: el boicot al minut de silenci en memòria de les víctimes del 17-A. El sector més ressentit de l’independen­tisme fa anys que enverina el dol d’aquestes víctimes.

Exactament això és el que, durant anys, va fer la dreta uniformado­ra amb les víctimes del sagnant atemptat d’Atocha (11-M). Amb insensibil­itat fanàtica semblant, però amb forces infinitame­nt superiors, periodiste­s i polítics d’alt nivell van estar fantasieja­nt durant anys sobre la mentida d’Estat en aquell atemptat. Van violentar durant anys la memòria de les víctimes i van vilipendia­r Pilar Manjón, que les representa­va. Molts dels que van menysprear les víctimes d’Atocha ara s’esquincen les vestidures pel minut de silenci fanàticame­nt violat a Barcelona. És la diferència entre guanyar i perdre. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain