La Vanguardia (Català-1ª edició)

Covid, bones notícies i prudència

-

Durant els dos anys i mig que portem de pandèmia, hem assistit a una successió d’onades prou greus com per atenuar el relaxament que sentim quan una d’aquestes onades afluixa. Perquè després de l’esmentat relaxament i després de l’excessiva confiança sol venir el repunt de la covid i una nova onada. Tot i això, ara sembla haver-hi motius no per proclamar la victòria sobre la pandèmia, però sí per constatar que ens trobem en un moment esperançad­or. Fa un mes i mig, l’última onada era al pic de contagis. Ara la xifra d’ingressats per covid se situa a Catalunya per sota dels mil, la millor des de l’abril. A Espanya, el percentatg­e de morts entre els diagnostic­ats és del 0,8. El total de víctimes mortals a Espanya, que globalment s’acosta ja a les 112.000, va ser la passada setmana només de 573. I totes les corbes epidemiolò­giques són actualment descendent­s.

El temps no passa en va. Tampoc per a la covid. La variant òmicron, ara dominant, sembla menys mortífera que la delta. I no és probable que a curt o mitjà termini tornem a entrar en una fase aguda de la pandèmia.

A més de l’evolució del virus, cal atribuir aquesta situació de relativa bonança als esforços fets pels científics, les institucio­ns i el conjunt de la societat. Ens referim, és clar, al desenvolup­ament de les vacunes, a les efectives campanyes de vacunació del nostre país i, també, a la conscienci­ació del conjunt dels ciutadans, que van respondre massivamen­t a la proposta de la sanitat pública. Ara mateix ja són 25 milions els espanyols que han completat la pauta de tres dosis, la qual cosa equival al 54% de la població. I és ben sabut que la vacuna constituei­x l’arma més eficaç, tant en l’àmbit personal com col·lectiu, contra la malaltia.

Aquesta descripció del paisatge sanitari al nostre país, que certament convida a l’optimisme, hauria de tenir continuïta­t. Per exemple, amb l’administra­ció de la quarta dosi a partir de la tardor, si més no a grups de risc, més grans de 60 anys i personal sanitari. I, a escala global, amb l’objectiu, encara llunyà, de vacunar el 70% de la població.

No podem abaixar la guàrdia. El virus continua viu. Cal comportar-se amb prudència, no oblidar-se de la mascareta en sortir de casa (per si cal compartir en algun moment del dia espais tancats atapeïts), ni tampoc de la quarta dosi, i cal reclamar a les institucio­ns que reforcin la sanitat pública i perfilin com més aviat millor les noves campanyes de vacunació. ●

L’optimisme que suscita el moment de la covid no permet abaixar la guàrdia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain