La Vanguardia (Català-1ª edició)

La covid ja no és una amenaça col·lectiva

- Susana ua a Barcel na

El SARS-CoV-2 circula lliurement, i no s’han complert els pronòstics dels més catastrofi­stes. Les dades d’aquestes últimes dues setmanes confirmen que el virus ha deixat de ser una amenaça col·lectiva. La Vanguardia analitza la situació actual amb la col·laboració, via qüestionar­i, de l’epidemiòle­g Antoni Trilla.

El virus continua actiu, però la normalitat s’imposa. Les últimes dades apunten a una nova etapa de convivènci­a.

Estem molt millor, sens dubte. Hem superat el principi d’aquesta pandèmia, la part més difícil. El menor impacte d’aquesta última onada pel que fa a casos greus ha estat el factor fonamental. Després de dos anys de pandèmia, amb una alta proporció de persones infectades i/o vacunades, s’ha creat un mur d’immunitat. Però el virus continua circulant. Necessitem vacunes efectives contra possibles noves variants, vacunes esterilitz­ants que impedeixin la transmissi­ó del virus i/o que les variants actuals es mantinguin estables en el temps”.

El virus s’ha tornat endèmic o està a punt de tornar-se estacional, com la grip o les bronquioli­tis?

“És l’evolució més previsible i probable, malgrat que no sabem quan hi haurà prou estabilita­t. Ens preocupa el risc d’aparició de noves variants, la variable principal que pot o no desencaden­ar onades en el futur. En tot cas, després de dos anys tenim vacunes segures i efectives, millors tractament­s i molta més experiènci­a”.

Un nou i recent estudi del grup Biocomsc de la UPC apunta que la variant òmicron és intrínseca­ment menys greu que la delta. Al marge de l’estat vacunal i de l’edat, amb l’òmicron el risc d’ingrés a planta és entre un 40% i un 70% més baix, i a les ucis, entre un 70% i un 90%.

L’era òmicron marca el final de la pandèmia?

“Són resultats molt interessan­ts. L’era òmicron és una nova etapa dins de la pandèmia. És l’era actual. És probable, tant de bo, que sigui el principi del final, però hem de continuar estant atents i intentar anticipar-nos sempre al virus, o almenys respondre-hi de la manera més ràpida i adequada possible. Abaixar la guàrdia és un error. També ho és no reforçar el sistema sanitari i no tenir cura dels nostres profession­als”.

La incidència acumulada en els més grans de 60 anys cau més de 50 punts respecte a l’últim informe i més de 110 la segona setmana d’agost, de manera que se situa en els 283 casos de mitjana, en risc baix. Fins ara les alertes covid estaven sempre activades per als més grans de 60. Aquest grup pot normalitza­r les seves vides si encara no ho ha fet?

La incidència acumulada indica la probabilit­at que hi hagi casos nous aquella setmana o les dues següents. Algunes autonomies tenen xifres encara elevades, però en totes les corbes epidemiolò­giques són descendent­s. Cal valorar la incidència i el percentatg­e de pacients ingressats a planta o a l’uci, els indicadors ara més fiables de la pressió assistenci­al. Estem en una zona de tranquil·litat i normalitat, però, com sempre, és necessària la prudència, sobretot entre els grups vulnerable­s”.

Catalunya baixa dels mil ingressats, una xifra que no es registrava des de l’abril. A més a més, tenen infeccions menys greus i al cap de quatre o cinc dies reben l’alta. El perfil dels malalts que arriben a les ucis també ha canviat.

És una dada excel·lent. Els pacients que ingressen a l’uci solen ser d’edat avançada, amb una altra patologia greu de base, sobretot immunodepr­imits, que desafortun­adament no responen bé a la vacuna. Es tracta d’una població amb un risc molt alt de desenvolup­ar covid greu”.

L’última setmana, 573 morts a tot Espanya. Des que va començar la pandèmia, un total de 111.667. Hi ha una xifra de mortalitat que es pugui considerar assumible per a la sanitat pública?

Pregunta sense resposta possible. Qualsevol mort sempre és una tragèdia. Podríem parlar, en termes de salut pública, de taxes de mortalitat comparable­s o similars a altres malalties, però aquest exercici sempre és delicat, i més quan es tracta d’una malaltia com la covid, potencialm­ent prevenible i/o que té un tractament prou efectiu, que sens dubte cal millorar. La taxa de letalitat actual [nombre de morts per covid respecte al nombre total de persones

 ?? César  a ?? Escena de l’anar i venir a l’andana del metro de Barcelona. A la fotografia, feta ahir, s’hi pot veure la gran varietat d’usos de la mascareta
César a Escena de l’anar i venir a l’andana del metro de Barcelona. A la fotografia, feta ahir, s’hi pot veure la gran varietat d’usos de la mascareta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain