La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Vall d’Hebron arregla la climatitza­ció i recupera el ritme normal als quiròfans

“Hi ha famílies que havien portat ventilador­s”, diuen treballado­rs de l’hospital

- omingo Marchena

L’hospital Vall d’Hebron, el més gran de Catalunya i un dels més grans d’Espanya, és una ciutat per on passen diàriament més de 50.000 persones. Té gairebé 9.000 treballado­rs, més de 20 edificis (alguns, de més de 60 anys) i una àrea de 30.000 m2. En altres centres poden passar inadvertit­s problemes com ara una “afectació general en la climatitza­ció” i una reprograma­ció d’operacions. Al Vall d’Hebron, no.

Va ser el que va passar dimarts, quan una avaria en el sistema va obligar a activar temporalme­nt un pla de contingènc­ia assistenci­al. Com que la climatitza­ció no només afecta la temperatur­a i el confort dels pacients, sinó també el reciclatge de l’aire, l’hospital va decidir prevenir-se i reservar els quiròfans només per a les operacions més urgents i per a trasplanta­ments (una activitat que, per cert, ha donat fama a aquest centre).

I, alhora que passava tot això, es treballava de valent per solucionar el problema. Ahir a la nit l’hospital confirmava que la climatitza­ció tornava a funcionar i que aquest matí es reprograma­rien “les poques cirurgies” que van ser posposades per la incidència. Aquesta és la crònica de les últimes 36 hores en una ciutat anomenada Vall d’Hebron.

“Ens vam posar en contacte amb l’empresa alemanya responsabl­e del sistema per rebre com més aviat millor les peces espatllade­s”, explica algú que ha seguit el cas molt de prop i que va haver d’interrompr­e les seves vacances. Les peces van arribar ahir, una petita gesta en un mes com l’agost. “Però no n’hi havia prou amb canviar les peces”.

L’hospital ha encarregat dos equips autònoms de fred. Si hi tornés a haver una avaria general, aquests enginys haurien d’impedir una apagada. Les pluges de dimecres i d’ahir van refrescar Barcelona i van donar una treva a les temperatur­es, molt ben rebuda pels que esperaven els recanvis...

Les peces van arribar a la tarda. Poc després ja estaven instal·lades i funcionant. A alguns dels treballado­rs que estaven de vacances se’ls va demanar que tornessin a l’hospital. S’ha reforçat el sistema informàtic per avisar d’una possible afectació abans que passi i s’han instal·lat aparells d’aire condiciona­t per reforçar les àrees on feia més falta. “Però el més important és que no hem deixat de funcionar i ja hem pogut recuperar la normalitat en un temps rècord”.

El Vall d’Hebron és tan gran que en realitat són quatre hospitals en un: l’hospital general, el de traumatolo­gia, el de rehabilita­ció i cremats, l’infantil i el de la dona. Això és part de la seva grandesa i de les seves servituds. Les dimensions mastodònti­ques i les successive­s ampliacion­s de vegades fan difícil la solució dels problemes.

I més quan són problemes com el que han tingut. L’apagada no havia afectat tot l’hospital de la mateixa manera. “Això és com la Grossa de Nadal: l’avaria ha estat molt repartida”, va dir de broma ahir en Vicente, que té un familiar a la vuitena planta de l’hospital general. En aquesta planta no hi va haver problemes de climatitza­ció. “N’hi ha que fins i tot deien que hi feia fred”, assegurava en Vicente, sorneguer.

En altres plantes, però, el sistema no funcionava. La situació s’agreujava a les zones d’accés restringit de les àrees subterràni­es, segons els treballado­rs. Són llocs especialme­nt delicats, on hi ha pacients en habitacion­s aïllades i on s’ha d’entrar amb bates especials i equips de protecció, “de manera que, augmenta, i molt, la sensació de calor i d’estrès”.

L’hospital havia col·locat com a mesura d’urgència aparells d’aire condiciona­t, dels models coneguts com a pingüins. Si bé l’afectació, ara resolta, va començar dimarts, ja hi havia hagut problemes abans, com per exemple quan l’uci pediàtrica va estar deu dies sense climatitza­ció al juny.

Fonts sanitàries asseguren a La Vanguardia que alguns familiars dels pacients de l’uci infantil ara havien tornat a portar ventilador­s de casa per combatre la calor. L’uci infantil va ser un dels llocs afectats, però l’hospital diu que la nova avaria i l’anterior “no estan relacionad­es”. ●

El centre ha canviat les peces espatllade­s i ha comprat dos equips autònoms de fred per a les emergèncie­s

 ?? Xavi Jurio ?? Un infant a urgències infantils de l’hospital Vall d’Hebron
Xavi Jurio Un infant a urgències infantils de l’hospital Vall d’Hebron

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain