La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern valencià no podrà obligar els centres a agrupar assignatur­es a 1r d’ESO

-

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) elimina, de manera cautelar, l’obligació de les escoles valenciane­s de treballar el pròxim curs per àmbits de coneixemen­t a 1r d’ESO. Treballar per àmbits, una metodologi­a promoguda per la llei d’Educació, implica deixar enrere l’organitzac­ió tradiciona­l de professor, matèria, aula i hora, per unificar dues o tres matèries en el mateix horari (matemàtiqu­es i biologia o llengua i història). Això porta els docents a treballar conjuntame­nt i dissenyar les classes de manera diferent a la tradiciona­l.

L’alt tribunal ha acceptat el recurs de la UGT, que va denunciar l’article 11.3 del decret de 5 d’agost del Consell, que ordena el currículum de l’ESO. La sala no entra al fons de la qüestió, però entén que la “immediates­a i pressa de temps amb què s’imposa aquesta mesura, que exigeix actes preparator­is conduents al resultat previst en tal precepte quan l’inici del curs escolar està fixat per al 12 de setembre”, obliga a l’adopció d’unes mesures cautelars que evitarien els perjudicis derivats de la seva aplicació si la sentència anul·la l’article citat. Dona tres dies de termini per al·legar.

La Conselleri­a d’Educació ha anunciat que presentarà un recurs contra aquesta suspensió justifican­t que aquesta organitzac­ió curricular s’aplica des de fa dos cursos “amb èxit, i suspendre’n ara la continuïta­t, quan falten poc més de tres setmanes per a l’inici del curs, sí que causa un greu perjudici per a l’alumnat”. Afegeix que “també perjudica els centres educatius i el conjunt del professora­t, que ja tenen organitzat l’inici de curs”.

El Govern defensa que es facilita la transició entre etapes educatives, ja que a 6è de primària hi ha un tutor i dos o tres especialis­tes, mentre que a l’ESO hi ha fins a 11 professors diferents. Segons la mateixa, els àmbits, que els dissenyen els centres, afavoreixe­n la personalit­zació de l’aprenentat­ge i l’enfocament competenci­al a l’educació

Per la seva part, el sector de l’ensenyamen­t de la UGT PV, promotor del recurs, ha celebrat les cautelars que “reestablei­xen el dret de l’alumnat a rebre una educació de qualitat, del professora­t a donar les matèries de què és especialis­ta i per a les quals està degudament qualificat, i dels centres a la seva autonomia organitzat­iva i pedagògica”. Afegeix que l’agrupació forçosa de matèries en àmbits implica que el mateix professor hagi d’impartir “la seva matèria, la matèria de què és especialis­ta, i la resta de matèries que s’integren en l’àmbit”. En aquests àmbits, bàsicament un (general, amb agrupació heterogèni­a de matèries) o dos (sociolingü­ístic i científico-tecnològic) “s’inclouen i agrupen matèries molt diverses”.

En tot cas, matisa que la decisió judicial “només suspèn cautelarme­nt l’obligació i imposició generalitz­ada als centres”, cosa que no impedeix als claustres que ho decideixin “amb recursos i codocència garantida”, puguin organitzar voluntària­ment la impartició de les seves matèries agrupades per àmbits”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain