La Vanguardia (Català-1ª edició)

“A la maquinista li van dir que endavant”

Un passatger del tren que es va veure envoltat per les flames denuncia que “ningú a Adif ens va advertir del perill”

- RAQUEL ANDRÉS DURÀ

“Les cremades es curaran; el problema és allò altre, els records; psicològic­ament és molt dur”. Àngel sanchis, de 66 anys, viu entre valència i sarrió (terol) i és un dels passatgers que anava al tren de mitjana distància que, entre Masadas Blancas i Barracas, va entrar a l’infern: les flames de l’incendi que es va originar a Begís van envoltar el comboi.

sanchis recorda que per Xèrica i viver “ja es veia el cel negre”, però no sospitaven què es trobarien una mica més endavant. el tren va continuar i van començar a veure foc “bastant a prop”. “no sé com, però el tren va continuar. teníem un focus davant i un altre a l’esquerra, molt de fum davant i a la part esquerra”, relata.

A poc a poc les flames es van anar fent més altes a tots dos costats del tren i van començar a “tancar-se”. tot això va passar “de manera molt ràpida”: “d’haver-hi només fum, va passar a haver-hi flames enormes”. es va començar a “escampar el pànic” i la gent “es va posar histèrica cridant”, i els qui eren a la part davantera, van passar a la de darrere.

Amb el tren aturat –la maquinista “no podia” arrencar–, els viatgers van obrir les portes del tren i van sortir corrents en direcció contrària a les flames. “La gent corria com boja per les vies... jo viatjava tot sol, però em poso en la pell dels qui anaven amb nens i va ser complicat”.

diu que dins del tren amb prou feines van quedar “dues o tres persones”; una de les quals estava ajaguda a terra, no sap si inconscien­t. Fora, va sentir que una flama li “cremava tot el braç el coll...”. “si me n’arriba una segona així, no sé què m’hauria passat”, sospira. Quan la maquinista va aconseguir engegar el tren, va recollir els viatgers i els va portar de tornada a l’estació de Caudiel. Àngel sanchis subratlla que la treballado­ra “va actuar perfectame­nt” i els va dir, en aquell curt recorregut, que estava preguntant als seus comandamen­ts què calia fer davant el que veia i que aquests li responien que continués endavant, que no hi havia cap problema. “ningú a Adif no la va advertir del perill”, denuncia.

“És l’experiènci­a més horrible de la meva vida. el problema no és que el tren va sortir, és que no havia d’haver arribat fins allà”, apunta el passatger. Ahir a la tarda va declarar pels fets i no descarta interposar una denúncia.

Juan Jesús garcía Fraile, portaveu del sindicat espanyol de Maquiniste­s Ferroviari­s (semaf), va defensar que la maquinista havia actuat “perfectame­nt” davant un “perill imminent” i de què no tenia “cap comunicaci­ó”.

ni Adif ni renfe no van rebre cap notificaci­ó de possibles incidèncie­s a la via o que la zona estava en desallotja­ment per part de cap organisme. el protocol, subratlla Adif, indica que la circulació se suspèn “a petició dels cossos de seguretat de l’estat (bombers, protecció civil, guàrdia

Civil) o d’administra­ció al càrrec d’aquestes decisions”.

Fonts d’Adif van dir que s’havia autoritzat la sortida del tren perquè no tenia “coneixemen­t de cap incident en la via a la zona”. el president Ximo Puig va reiterar ahir que “hi ha diferents versions” dels fets i que la direcció tècnica de l’incendi ja està elaborant un informe que portarà a “l’autoritat policial i l’opinió pública”.

segons la Conselleri­a de sanitat, continuen ingressade­s a l’hospital La Fe de valència cinc persones per cremades (tres d’elles amb una afectació “greu”, totes dones). A més, hi ha una altra dona ingressada a l’hospital general de valència amb fractura de turmell.

Mentrestan­t, les autoritats van decidir ahir confinar la població de les Alcubles per l’avanç de l’incendi de Begís (Castelló) al vessant sud. tots els mitjans aeris s’han concentrat en aquest focus encara no controlat. Per la seva banda, els veïns de tots els municipis evacuats per l’incendi forestal de vall d’ebo (Alacant) poden tornar des d’ahir a casa seva.

el sinistre es va desencaden­ar, pel que sembla, per un llamp durant una tempesta seca la matinada de dissabte a diumenge; en el foc han cremat 12.000 hectàrees, i va obligar a desallotja­r unes 1.500 persones de Famorca, Fatxeca, tollos, Beniaia i Benimassot, entre altres pobles. ●

Encara continuen ingressade­s per cremades cinc persones, tres d’elles en estat greu

 ?? Rober oolsona / EP ?? Un bomber a l’incendi que va des de les Alcubles fins a les poblacions a l’entorn de Begís, a la comarca de l’Alt Palància (Castelló)
Rober oolsona / EP Un bomber a l’incendi que va des de les Alcubles fins a les poblacions a l’entorn de Begís, a la comarca de l’Alt Palància (Castelló)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain