La Vanguardia (Català-1ª edició)

Multa de 901 euros per tenir la música alta de matinada

La reincidènc­ia d’una veïna de Girona que provocava problemes als veïns ha elevat la quantia de la multa

- GIRONA

La sensibilit­at davant el soroll i els problemes de convivènci­a que genera cada vegada són més grans a les ciutats. Les denúncies per infringir l’ordenança de sorolls a Girona s’han més que doblat durant el primer semestre de l’any, en comparació amb el mateix període del 2019. En concret, la policia municipal va aixecar 91 actes per soroll en l’últim període prepandèmi­c, mentre que aquest any ja han estat 200. La majoria són queixes veïnals per bars o locals on els clients fan soroll a l’exterior, però també n’hi ha per música alta en domicilis particular­s.

Una va acabar l’any passat amb una multa de 901 euros després que la policia municipal de Girona es presentés dues vegades al seu domicili, alertada per les queixes dels veïns, el 3 d’abril del 2021, primer a les 2.52 h i després a les 4.30 h. La dona denunciada ni tan sols va obrir la porta i al seu historial comptava amb multes prèvies per fets semblants.

Tot i això, la veïna multada per una infracció greu va impugnar la sanció interposan­t un recurs contenciós administra­tiu. La sentència dona la raó a l’Ajuntament de Girona, i manté així la multa de 901 euros i, a més a més, li imposa les costes processals a la demandant fins a un màxim de 100 euros.

La multa ara ratificada es basa en l’article de l’ordenança municipal que augmenta la gravetat de la infracció per infringir els decibels permesos reiteradam­ent durant dos anys, recollint tant les actes aixecades la matinada d’aquell dia com altres infraccion­s pels mateixos fets al setembre i octubre de l’any anterior.

La sentència recull que la policia municipal va haver d’anar en dues ocasions al domicili per les queixes veïnals i recull la declaració d’un dels agents de policia, que va explicar que “la música era perfectame­nt audible” des de l’entrada de l’edifici. També va assenyalar que en cap cas la dona no va tenir una actitud col·laboradora perquè, de fet, no va obrir la porta malgrat que els agents van picar repetidame­nt ni tampoc es va donar per al·ludida abaixant la música.

La justícia ha donat la raó a l’Ajuntament davant el recurs presentat per la persona denunciada

“Queda acreditada la comissió culpable de la denunciada en la pertorbaci­ó del descans dels veïns amb sorolls i música a un volum molt elevat durant les hores de la matinada”, conclou el jutjat, que assenyala que la denunciada tampoc va oferir versió o cap alternativ­a als fets que permetessi­n exculpar-la i es va limitar a qüestionar que fos reincident. En aquest sentit, la sentència assenyala que les dues infraccion­s prèvies del 2020 i les últimes actes de l’abril “compleixen el supòsit de reincidènc­ia” que justifique­n que es tipifiqui com a greu i, per tant, que s’elevés la sanció a 901 euros.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, celebra en declaracio­ns a l’ACN que la justícia hagi donat la raó a l’Ajuntament i entengui que la veïna era reincident, cosa que ha permès imposar-li una sanció més elevada. Ara espera que aquesta sentència actuï com a “dissuasiva” tant per a aquesta veïna en qüestió com per a la resta. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain