La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ajudes per insonoritz­ar habitatges a Barcelona

- /

Entre vint i quaranta co

■ munitats de veïns situades en el que l’Ajuntament de Barcelona ha batejat com a zones acústicame­nt tensionade­s en horari nocturn rebran subvencion­s per millorar l’aïllament sonor dels immobles. El govern municipal va anunciar ahir que destinarà un milió d’euros a una línia d’ajuts dirigida a instal·lar finestres aïllants a les llars, com a mesura complement­ària a la reducció d’horaris de les terrasses que s’han anat anunciant les últimes setmanes per reduir el soroll. La convocatòr­ia s’obrirà a partir del setembre i donarà entre 30.000 i 50.000 euros per edifici, amb un màxim de fins a 3.000 euros per habitatge. L’adjudicaci­ó es farà per ordre d’entrada de les sol·licituds. D’aquesta manera, fins a unes 300 famílies de places de Gràcia i Ciutat Vella o de l’entorn d’Enric Granados podran beneficiar-se del projecte. El finançamen­t anirà a càrrec del consorci d’habitatge municipal, que aportarà mig milió d’euros, i dels fons europeus destinats a rehabilita­ció energètica, que posaran di QR que surt als seus bitllets per accedir als trens de Rodalies i completar el desplaçame­nt urbà quan arriben a la destinació. A partir d’ara també podran usar l’abonament de franc entre el setembre i el desembre amb un codi QR associat.

Aquesta opció no estarà operativa a Catalunya, perquè les màquines d’accés a les estacions de Rodalies no estan preparades per a això, ja que l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) els va demanar que se centressin en la posada en marxa de la T-Mobilitat. Aquest codi QR i el nombre de set dígits es podran obtenir des de l’aplicació mòbil de Cercanías –que no s’ha de confondre amb la de Rodalies, que és de la Generalita­t i només permet consultar els hol’altra meitat i obliguen a executar les obres en un màxim de vuit mesos. D’aquesta manera, els veïns de les zones amb problemes de soroll a la nit podran acollir-se a uns ajuts ja existents per als blocs de pisos situats en zones afectades per alts nivells de soroll derivat del trànsit, com el carrer Aragó i Balmes. La intenció de l’Ajuntament de la capital catalana és llançar més ajuts semblants els anys posteriors, i incorporar aquesta qüestió a la llista d’actuacions de millora de l’eficiència energètica. D. Guerrero raris–, però només servirà per anar a les màquines d’autovenda o una taquilla per canviar-lo per un bitllet en format físic. En altres ciutats, aquest codi directamen­t permetrà passar

La tecnologia de Renfe que permetrà fer servir un codi QR a Madrid i València no s’ha instal·lat a Catalunya

els torns. Tampoc està prevista l’opció que es pugui carregar a la T-Mobilitat, que està limitada a les zones 1, 2 i 3 de Rodalies.

Sigui com sigui, la compra de l’abonament de franc es podrà fer a partir del 24 d’agost. Renfe vol evitar un col·lapse del servei de venda de bitllets l’1 de setembre, quan comença la gratuïtat, que les condicions concretes es van publicar ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Més enllà de si es farà a través de l’aplicació o en persona, els usuaris hauran d’abonar deu euros de fiança, que després es tornaran si es fan més de 16 viatges durant els quatre mesos de vigència de l’abonament, limitat a cada nucli de Rodalies. El mateix passarà amb els abonaments de franc de mitja distància. En aquest cas, cadascun correspond­rà a un trajecte amb el mateix origen i destinació i la fiança s’eleva fins als 20 euros. ■

 ?? Llibert Teixidó ?? Places com la de la Revolució, a Gràcia, són considerad­es zones acústicame­nt tensionade­s
Llibert Teixidó Places com la de la Revolució, a Gràcia, són considerad­es zones acústicame­nt tensionade­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain