La Vanguardia (Català-1ª edició)

James fa saltar la banca

Els Lakers renoven el seu llegendari aler, el rei Mides de l’NBA

- Toni López Jordà

LeBron James ha tornat a rebentar els límits de l’NBA. Fins i tot sense jugar. L’estrella dels Lakers ha acordat amb la franquícia de Los Angeles renovar el contracte una temporada més i una altra més d’opcional –fins a la 2024-2025–, per un total de 97,1 milions de dòlars (95,8 milions d’euros) –els dos cursos–. Així doncs, el d’Akron s’estarà als Lakers fins als 39 anys, com a mínim. Una operació que ha estat qüestionad­a per l’afició i analistes de Los Angeles, però que converteix James en l’indiscutib­le rei Mides, el jugador que més diners haurà guanyat en la seva carrera, un total de 532 milions de dòlars, superant així Kevin Durant, segons l’ESPN.

La discrepànc­ia amb l’ampliació de contracte de James té una explicació: els Lakers complauen la seva gran estrella per retenir-la –pràcticame­nt fins a la jubilació, si ell vol–, però descuiden la renovació del projecte de Los Angeles, que va fer aigües el curs passat no classifica­ntcant-se per als playoffs pell títol. De fet, a excepciió de l’anell del 2019-2020, fa anys que els california­ns deambulen en el curttermin­isme, sensee un llibre de rutaa: s’han quedat fora de les sèries pel títol en set de les últimes nou temporades.

El projecte Frankenste­in –com van anomenar alguns analistes la suma de fitxatges– ha estat un fiasco, malgrat el bon rendiment de LeBron James (va fer una mitjana de 30,3 punts, 8,2 rebots i 6,2 assistènci­es en els 56 partits que va poder jugar). L’equip no s’aguanta, li fallen les peces complement­àries mentàr a l’estrella: Rus ssell Westbrook no en ncaixa; Anthony Davis, D amb problemes físics, no és regular; a la plantilla li falten segones unitats u i joves... Així n o es pot ser competitiu u.

“UnUna organitzac­ió que necessita una reconstruc­ció massiva, a la qual li falten joves i profundita­t, acaba d’apostar la seva sort a un home que jugarà l’última temporada garantida als 39 anys”, critica el peri

MILI=NS DE DÒLARS C=BRARÀ PER 2 ANYS odista Bill Plaschke, columnista de Los Angeles Times.

James, que aquest curs entrava en l’última temporada de contracte (a raó de 44,5 milions de dòlars), queda blindat als Lakers, ja que segons la normativa de l’NBA no és elegible per ser traspassat la pròxima temporada perquè el segon any de la seva nova extensió supera un augment salarial d’un 5%.

A més a més, James s’eternitzar­ia als Lakers, pràcticame­nt fins que ell decideixi, amb una clàusula –la trade kicker– segons la qual el seu equip, en cas de traspassar-lo, li hauria de pagar un 15% del salari, és a dir, 7,28 milions més... Un altre punt que no ha agradat a l’entorn dels Lakers.

L’operació, segons els analistes, s’inscriu en els plans de James per fer realitat, abans de jubilar-se, el somni de jugar al mateix equip que el seu fill Bronny, que s’hauria de presentar al draft del 2024, just quan s’acabarà el nou contracte de LeBron. D’aquesta manera, el llegendari aler podria ser agent lliure aquell any, i així tenir carta guanyadora en les dues jugades: podria no estendre l’opció d’un any més amb els Lakers i firmar amb l’equip on vagi el seu fill, fins i tot pel mínim salarial, i si Bronny acabés als Lakers –a quin equip no li agradaria tenir tan mític pare i fill junts?– LeBron podria renovar perquè ho té per escrit. ●

 ?? Mark J. Terrill / AP ?? Jugada rodona per a LeBron James amb l’ampliació de contracte amb els Lakers
Mark J. Terrill / AP Jugada rodona per a LeBron James amb l’ampliació de contracte amb els Lakers
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain