La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aena aconseguei­x la gestió d’onze aeroports al Brasil per 780 milions d’euros

La companyia tindrà la concessió durant 30 anys; és la seva operació internacio­nal més important

- Maite Gutiérrez

Aena s’ha adjudicat la gestió d’11 aeroports al Brasil, com ara el de Congonhas-São Paulo, el segon més gran del país, en una subhasta pública que es va celebrar ahir a la borsa de São Paulo. El preu de l’adjudicaci­ó a la subhasta va ser de 2.450 milions de reals brasilers (uns 468 milions d’euros), però l’import total de l’operació, amb la suma dels compromiso­s indicats al plec de condicions, ascendeix als 4.089 milions de reals brasilers (780 milions d’euros), va comunicar ahir Aena a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. A més, la gestió d’aquests 11 aeroports comporta una obligació de pagament d’una contrapres­tació variable amb un termini de quatre anys, que consisteix en un percentatg­e sobre els ingressos bruts que va augmentant des d’un 3,23% fins a un 16,15% anual.

D’acord amb la planificac­ió i els estudis fets sobre les inversions necessàrie­s, Aena preveu una inversió d’uns 5.000 milions reals brasilers (preus constants el 2020), i està previst que un 73% es faci durant la primera fase de la concessió, és a dir, fins al 2028. El període de concessió és de 30 anys, amb la possibilit­at d’una pròrroga de cinc anys.

Es tracta de l’operació internacio­nal més important d’Aena fins ara. Amb aquesta operació, la companyia que presideix Maurici Lucena operarà una xarxa de 17 aeroports al Brasil –ja en gestionava sis abans de l’operació– i serà la gestora de la xarxa més important de concession­ats del país. Destaca el de Congonhas-São Paulo, on es concentren la majoria de vols domèstics al Brasil, a més de ser el principal punt d’enllaç amb Rio de Janeiro. El 2019, abans de la pandèmia, va registrar 22,8 milions de passatgers. Els 11 aeroports adjudicats ara van moure 26,8 milions de passatgers aquell any, un 12% del trànsit total del país.

“Tot i els durs moments que hem passat per la covid, i sempre amb la prioritat de generar valor per a accioniste­s públics i privats i per als treballado­rs, estem convençuts que la internacio­nalització d’Aena és una garantia de futur. El potencial del Brasil és indiscutib­le. El seu trànsit domèstic, per exemple, està recuperat del tot”, va destacar Lucena.

Els aeroports passaran a ser gestionats per una societat concession­ària que es crearà a l’efecte, participad­a al 100% per Aena Desarrollo Internacio­nal. Està previst que el contracte es signi el febrer del 2023.

A part d’Espanya i el Brasil, Aena també és present al Regne Unit, amb la gestió d’un 51% de l’aeroport de Londres-Luton, i a aeroports de Mèxic, Colòmbia i Jamaica. A part del de Congonhas, els aeroports que s’ha adjudicat al Brasil son el de Campo Grande, Uberlândia, Santarém, Marabá, Montes Claros, Carajás, Altamira, Uberaba, Corumbá i Ponta Porã. ●

 ?? ROOSEVELT CASSIO / REutErs ?? Aeroport de Congonhas-São Paulo, al Brasil
ROOSEVELT CASSIO / REutErs Aeroport de Congonhas-São Paulo, al Brasil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain