La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden desafia Trump i convoca una cimera contra l’odi i els ultres

El president farà servir la lluita contra el radicalism­e com a tema de campanya

- Fernando García

Fa cinc anys, un dissabte d’agost com el d’avui, un nazi va atropellar un grup de contramani­festants que s’oposaven a una marxa d’ultres i supremacis­tes a la ciutat de Charlottes­ville, Virgínia. L’envestida va provocar la mort de l’activista de 32 anys Heather Heyer i va ferir una vintena de persones. El llavors president Donald Trump ho va condemnar com “una mostra atroç d’odi i violència arreu”, i va afirmar que als dos bàndols hi havia “gent molt bona”. Molts membres del Partit Republicà li van retreure la tolerància envers els violents. Eren altres temps.

Dos anys després, el 25 d’abril del 2019, Joe Biden va anunciar la decisió de presentar-se a les presidenci­als. Les seves primeres paraules van ser: “Charlottes­ville, Virgínia”. I la raó que va adduir per presentar-s’hi va ser la tragèdia que hi havien viscut i la reacció de Trump.

Ahir la Casa Blanca va recordar l’esmentada motivació de l’ara president i va anunciar la convocatòr­ia d’una cimera, el 15 de setembre, per “contrarest­ar els efectes corrosius de la violència alimentada per l’odi de la nostra democràcia”.

La cita, denominada “United We Stand (Units continuem dempeus)”, marcarà l’inici del curs polític i la campanya de les eleccions a mig mandat que al novembre renovaran la Cambra de Representa­nts i un terç del Senat. Tal com s’indica a la convocatòr­ia amb l’al·lusió a Charlottes­ville, és obvi el significat polític de la trobada com a desafiamen­t contra l’actitud extremista de Trump i els seus seguidors.

Encara sense donar noms de participan­ts, concreció que l’equip de Biden prefereix retardar fins a moments més pròxims a la cita, la Casa Blanca va avançar la presència d’“herois de tot el país que estan liderant una feina històrica per construir ponts i abordar l’odi i la divisió, inclosos els superviven­ts de la violència alimentada per aquest odi”. La cimera reunirà, a més, “un grup bipartidis­ta de funcionari­s federals, estatals i locals, organitzac­ions de drets, líders religiosos i comunitari­s, agents de la llei, exmembres de grups d’odi violent que ara treballen per prevenir la violència” i representa­nts de mitjans i figures culturals que donen suport a la causa.

La reunió començarà amb un discurs del president i es completarà amb “panels i col·loquis inclusius i bipartidis­tes sobre la lluita contra la violència, la prevenció de la radicalitz­ació i el foment de la unitat”.

La convocatòr­ia esmenta “la sèrie inquietant d’atacs alimentats per l’odi” que el país ha viscut durant els últims temps, “des d’Oak Creek fins a Pittsburgh, des d’El Paso fins a Poway, des d’Atlanta fins a Buffalo”. En aquesta última ciutat de l’estat de Nova York, un supremacis­ta va matar al maig deu persones i en va ferir tres –amb onze afroameric­ans entre les catorze víctimes– en un supermerca­t dels afores. Diferents organitzac­ions de defensa dels drets civils van augmentar llavors la pressió perquè el Govern actués més decididame­nt contra l’extremisme.

La cimera del 15 de setembre és en part fruit d’aquella pressió. També servirà, però, com a reforç polític per a les investigac­ions judicials, policials i del Congrés relacionad­es amb l’assalt al Capitoli que Trump va instigar i va intentar liderar el 6 de gener del 2021. El Congrés serà, a més, una resposta a les amenaces i atacs que l’expresiden­t i els seus seguidors dirigeixen contra l’FBI i la fiscalia arran de l’escorcoll en què els agents federals van ocupar la residència de Trump a Florida i li van requisar els documents d’alt secret que es va endur de la Casa Blanca.

Aquesta serà una cimera per a la unitat... La unitat més gran possible contra Donald Trump. ●

Biden es va presentar al càrrec com a resposta a l’aquiescènc­ia de Trump cap al supremacis­me a Charlottes­ville

 ?? Jonathan Ernst / reuters ?? Protesta davant la Casa Blanca després de la tragèdia de Charlottes­ville
Jonathan Ernst / reuters Protesta davant la Casa Blanca després de la tragèdia de Charlottes­ville

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain