La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC creu que la divisió a Junts desestabil­itza el Govern

Aragonès es mantindrà a la taula encara que governi el PP

- Josep M. Calvet

El comportame­nt de Laura Borràs després de l’homenatge a les víctimes del 17-A de dimecres va remoure per enèsima vegada les aigües a Junts, el partit que presideix, i això va ser aprofitat ahir pels seus socis d’Esquerra al Govern per rescabalar-se de les crítiques que els arriben sovint dels seus companys de viatge. “Desgraciad­ament la situació de divisió interna a Junts no és nova, s’arrossega des del seu naixement” i constituei­x “el principal factor desestabil­itzador en l’àmbit polític del Govern”, va etzibar la secretària general adjunta dels republican­s, Marta Vilalta, des dels micròfons de RAC1, poc després que el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, reafirmés, en una entrevista a l’ACN, la seva aposta per la taula de diàleg, fins i tot si hi ha un canvi de govern a Espanya.

I és que aquesta aposta pel diàleg amb el Govern espanyol és el punt més feble de la cohesió entre els dos partits del Consell Executiu, però també ho és, en certa manera, dins de Junts. Si el sector més proper a la presidenta Borràs, o ella mateixa, aprofita qualsevol circumstàn­cia per desmarcar-se’n i carregar contra l’absència de passos cap a la independèn­cia –com va fer dijous–, els membres del Govern i el secretari general, Jordi Turull, intenten evitar l’enfrontame­nt directe amb Esquerra, com es va veure dimecres a Prada de Conflent.

En tot cas, Aragonès va instar els seus socis a construir una alternativ­a concreta a la taula de diàleg si no la consideren adequada per resoldre el conflicte i va recordar que no s’ha posat damunt la taula cap alternativ­a “aplicable”. “El que no faré és cometre la irresponsa­bilitat d’abandonar un procés de diàleg si no tinc una alternativ­a”, va assenyalar el president, que, per apuntalar la seva estratègia, va assegurar que “Catalunya no s’aixecarà de la taula” encara que la dreta arribi a La Moncloa. “Si ho fa Espanya, haurà d’explicar per què ho fa”, va afegir.

En un to més aspre es va expressar sobre els postconver­gents Marta Vilalta. “El que hem vist els últims mesos és que el principal factor desestabil­itzador en l’àmbit polític del Govern són les discrepànc­ies internes dins de Junts. I això no és bo per al Govern ni per a la ciutadania ni per al país”, va avisar la dirigent republican­a. “Ens allunya de la ciutadania, que vol que les institucio­ns siguin útils”, va insistir Vilalta. La portaveu d’ERC va lamentar les crítiques de Borràs en el sentit de no complir l’acord de Govern per l’absència, segons el parer de la presidenta de Junts, de passos cap a la independèn­cia i va defensar que ERC se cenyeix a l’esmentat acord. “No es poden abandonar les qüestions del dia a dia i només treballar per la independèn­cia”, es va queixar la dirigent republican­a, segons la qual “són algunes de les veus de Junts les que no volen complir l’acord”. “No es pot fer d’oposició i alhora de Govern”, va insistir Vilalta per lamentar “les crítiques caïnites contra aquells amb qui comparteix­es govern”. Per això, la diputada d’ERC no es va atrevir a descartar que el Govern pugui trencarse per la sortida de Junts, una possibilit­at que impulsa Borràs. “El que hem après a Catalunya aquests últims anys és que gairebé tot és possible”, va ironitzar.

També en relació amb la presidenta del Parlament sense funcions, Vilalta va aclarir que el seu grup es mantindrà en la mateixa posició davant la petició de reconsider­ació de la seva suspensió com a diputada presentada pels seus socis “per coherència” , i va defensar l’article 25.4 del reglament, en virtut del qual va ser suspesa Borràs, com un mecanisme per preservar la Cambra de les sospites de corrupció. ■

El president insta els seus socis a plantejar una alternativ­a al diàleg si no el veuen adequat

 ?? Jordi Borràs / ACN ?? Pere Aragonès a Palau
Jordi Borràs / ACN Pere Aragonès a Palau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain