La Vanguardia (Català-1ª edició)

Incapacita­t per a l’avorriment

- Fèlix Riera

Tant sobresalt informatiu i tanta alarma social estan portant molts individus a pensar com recuperar l’avorriment per perdre’s en activitats sense propòsit i exigència. Si girem la nostra mirada a la infància, molts recordaran que aquelles interminab­les tardes de diumenge en les quals un quedava a la mercè dels badalls eren el preàmbul d’una breu letargia plàcida que servia per agafar forces per afrontar una nova setmana a l’escola.

Josefa Ros Velasco, especialit­zada en estudis de l’avorriment, planteja una encertada pregunta en l’assaig La malaltia de l’avorriment: Potser no es pot sentir avorriment per l’oposat, és a dir, per la manca de temps per avorrir-se? La qüestió és pertinent perquè molts ciutadans, a causa de la seva feina, les responsabi­litats familiars, les exigències socials i ara el deure de consciènci­a que cal actuar per salvar el món, ja només tenen temps per autoexplot­ar-se en qualsevol moment i situació. La qüestió plantejada per Ros Velasco és rellevant perquè en el passat els que solien avorrir-se eren els que no tenien res a fer i els que estaven ocupats sempre no patien el mal de l’avorriment. Què està passant a les societats modernes perquè els moments de distracció, divagació o abstracció s’estiguin perdent? Com és possible que expression­s com ara “estar pensant en les musaranyes” ja no es puguin donar? Recordem que “estar pensant en les musaranyes” subratlla que algú està absort en pensaments i fent elucubraci­ons que no porten enlloc i que són de poca importànci­a. No obstant això, aquests pensaments eteris, sense pes per a aquell que els elabora, li permeten arribar molt lluny perquè, per uns minuts o fins i tot unes hores, els pensaments voletegen en la ment sense cap propòsit. Prendre consciènci­a que cal tornar a exercitar-se en l’estrany art de distreure’s en coses fútils i inútils és imprescind­ible per no acabar com un bou intentant llaurar el món, ell sol.

Fa uns anys un amic, Jordi Roche, a qui podria descriure com un intel·ligent i incansable impulsor i gestor d’iniciative­s empresaria­ls, em va fer adonar-me de la importànci­a que donava a poder “badar”; estar distret o absort en els seus pensaments, deixar-se portar per un estat d’encantamen­t sense adonar-se del que passa al voltant. En aquell moment, l’observació de Roche ja em va fer pensar que fins i tot els més aguerrits guerrers contempora­nis necessiten desprendre’s de la tensió i l’exigència per recuperar forces per a una nova batalla i que la millor manera de fer-ho és deixant que la realitat, per mundana que sigui, conquisti els pensaments; deixar-se portar per extraviame­nts i idees al vol.

Mirar durant una bona estona centenars de formigues portar les provisions de menjar al formiguer, sense cap altre propòsit que deixar-se fascinar pels moviments d’aquestes minúscules criatures, no ens converteix en una cigala ociosa i mandrosa; no obstant això, moltes persones pensarien que estan perdent el temps o entrant en una fase d’ociositat perillosa. Cada cop més persones es troben amb la incapacita­t de saber desconnect­ar i deixar-se anar a la deriva per un breu instant. La raó d’aquesta incapacita­t per avorrirse l’hem de buscar en el fet que cada vegada tenim menys temps lliure per poderho fer. L’ús que donem al temps s’assembla a la velocitat amb què es desplaça una llebre espantada que salta en totes les direccions sense saber moltes vegades de què està fugint. Fins i tot a les vacances, quan la suma del sol, la calor, l’hipnotitza­dor so de les cigales i el suau onatge del mar hauria de fer flaquejar tota resistènci­a a deixar-se portar, ja no és possible fer-ho perquè a qualsevol lloc del món on ens escapem, per exòtic que sigui, se’ns possibilit­a continuar estant connectats amb les activitats que havíem deixat enrere.

L’avorriment comença a ser un gran desconegut a les nostres societats; continua sent jutjat perquè aparta els homes de la lluita diària, perquè se l’associa a la mandra, a la indolència o a la despreocup­ació. Fins i tot, s’arriba a associar l’avorriment amb un estat de depressió o tristesa. Hem associat la utilitat a tot allò que podem quantifica­r, de què podem extreure dades i treure’n conclusion­s, mentre que associem l’avorriment a desaprofit­ar el temps, a deixar passar les hores, a un estat de distracció del qual no en podem treure cap benefici. El pintor impression­ista Degas tenia com a divisa “ambulare, postea laborare” que podem traduir com “caminar, després treballar”. Hauríem de recuperar aquesta actitud davant de la vida. ●

Cada cop més persones es troben amb la incapacita­t de desconnect­ar i anar a la deriva per un breu instant

 ?? Sam Edwards / Gett ??
Sam Edwards / Gett
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain