La Vanguardia (Català-1ª edició)

La noia que no sentia el silenci

- Domingo Marchena

Me sobran caracteres para escribir un libro: cómo un diagnóstic­o tardío de TDAH me llevó a ser viral en redes

L’escriptora Annie Ro, de 37 anys, podria ser el malson de qualsevol entrevista­dor: acostuma a arribar tard, té verborrea (“Parlo pels descosits”), el seu cap és una olla de pressió i es considera molt dispersa, algú que comença parlant d’una cosa i acaba parlant d’una altra. De malson, res. L’Annie, que va ser puntualíss­ima, és meravellos­a i pot ensenyar moltes lliçons.

Va créixer pensant que era ximple. A l’institut sempre l’expulsaven de classe: “Fora! Al passadís!”. Els professors van trucar a la seva mare: “La seva filla no anirà a la universita­t. Ha suspès tres assignatur­es. N’hi aprovem una si l’any que ve no la matricula aquí”. I l’Annie, que volia estudiar Fisioteràp­ia per ajudar els altres, va començar a caure en un abisme sense fi.

Va estudiar un mòdul d’esteticist­a perquè hi havia una assignatur­a de massatgist­a. Va treballar en centres termals i balnearis. La seva autoestima era molt baixa i va passar una època difícil de què no vol parlar, no pas per ella, que no té res de què avergonyir-se, sinó perquè ha perdonat els qui li van fer mal. Per resumir-ho: la creu, va patir tota mena de violències i maltractam­ents; la cara, va ser mare.

Va criar tota sola l’Aleix, que té 15 anys, un dels homes de la seva vida. L’altre és l’Iván, metge radiòleg. Ella li deia: “Per què t’has enamorat de mi, si només soc una esteticist­a? Enamora’t d’una metgessa!”. I ell, que va saber veure-hi

més enllà, li responia: “Ets un diamant en brut i vals molt”. El temps li va donar la raó.

Malgrat el seu amor per l’Aleix i per l’Iván, semblava que la caiguda no s’aturaria mai. “Ets ximple”, ressonava contínuame­nt al seu cap, i era incapaç de concentrar­se en res. Va deixar d’estimar-se i va començar a menjar compulsiva­ment. Es va engreixar 40 quilos. Continuava sent molt guapa, però l’obesitat va ser un alliberame­nt: creia que d’aquesta manera no atreia mirades lascives, les mateixes mirades que li recordaven els fantasmes del passat.

L’Iván va arribar a casa un dia i se la va trobar a la porta, plorant. Havia tocat fons. “Porta’m a urgències”. “Què et passa?”. “A urgències psiquiàtri­ques”. Va estar en tractament diversos anys. Pel camí la van acomiadar de la feina i li van diagnostic­ar, entre altres coses, fatiga crònica. Amb 30 anys van estar a punt de donar-li la incapacita­t laboral. “Però si jo vull continuar activa!”.

Era el revulsiu que necessitav­a. Va tornar a fer esport. Va tornar a agradar-se a si mateixa. Va deixar d’importar-li el que pensessin d’ella. La va ajudar un àngel de cabells blancs, una senyora amb cinc carreres i una llarga experiènci­a docent. Van parlar i aquella dona li va dir: “Quina gran psicòloga s’ha perdut el món!”. I aquest lament va substituir el pensament habitual (“Ets ximple, ets ximple”).

“I per què el món es perdrà una psicòloga? Tinc només 32 anys. Encara tinc temps!”. L’Annie va començar a preparar-se per a l’ingrés a la universita­t i a documentar-se sobre les matèries de psico

Va créixer pensant que era ximple i que no aniria mai a la universita­t; avui, però, sap que és molt llesta

 ?? Jord/ àdt/HE ?? Annie Ro, autora de
Jord/ àdt/HE Annie Ro, autora de

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain