La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viure Europa premia la recuperaci­ó de l’arquitectu­ra de la pedra seca Wikipedra aplega 500 voluntaris que han documentat més de 32.000 barraques i murs

- Rosa M. Bosch

El llegat agrícola de les barraques, tines, dipòsits d’aigua i murs de pedra seca, que ha estat amagat i oblidat durant molt de temps, ha cobrat una nova vida gràcies al projecte Wikipedra, impulsat per l’Observator­i del Paisatge de Catalunya, que ha aconseguit la complicita­t de més de 500 voluntaris per documentar aquesta mena de construcci­ons. Fins ara, la base de dades col·laborativa creada el 2011 ha inventaria­t més de 32.000 construcci­ons. La Comissió Europea i la Federació Europa Nostra han valorat la tasca del projecte Wikipedra amb l’European Heritage Awards, premi que reconeix els esforços per salvaguard­ar el patrimoni i que s’atorgarà el 26 de setembre a Praga.

Wikipedra és la resposta a la pèrdua visual de cabanes i altres edificacio­ns de pedra seca, que han quedat amagades entre la vegetació de bosc a causa de l’imparable abandoname­nt del camp. Les aportacion­s de ciutadans anònims han fet possible promoure aquest coneixemen­t. El 2017 es va fer una aplicació en línia, Pedra Seca, que facilita que qualsevol persona, sigui experta o no, introdueix­i la informació relativa a les construcci­ons que descobreix, com per exemple la ubicació, la tipologia, l’estat de conservaci­ó i les caracterís­tiques arquitectò­niques. Un equip d’especialis­tes contrasten i validen les dades que s’han aportat.

“Tot va començar amb la iniciativa del grup Drac Verd de

Sitges, que abans del 2011 ja s’aplegava cada dissabte per catalogar cabanes i marcar-les amb un drac verd. Hi ha desenes d’associacio­ns molt actives dedicades a la recuperaci­ó i restauraci­ó de la pedra seca. Creiem que aquestes construcci­ons són molt importants en la configurac­ió del paisatge de Catalunya, per això vam crear Wikipedra”, explica Jordi Grau, ambientòle­g de l’Observator­i del Paisatge.

Fins ara s’han registrat més de 32.000 elements, principalm­ent a Catalunya, i uns quants al departamen­t francès de l’Arieja i altres zones fronterere­s. “La majoria, 26.600, són barraques ubicades a enclavamen­ts forestals que abans eren cultius. Moltes estan amagades i es creu que encara en faltaria una tercera part per documentar. Aquesta feina és molt important per saber el que tenim i com gestionar-ho”, afegeix Grau. Cal recordar que, el 2018, la Unesco va declarar patrimoni cultural immaterial de la humanitat la tècnica constructi­va d’encaixar pedres sense argamassa ni ciment.

Les barraques que es conserven daten d’entre finals del segle XVIII i principis del XX. La seva funció era aixoplugar el pagès i guardar les eines de conreu; les més grans també refugi

Algunes barraques formen rutes turístique­s, i en altres, envoltades de vinyes, s’hi pot dormir

aven els animals que ajudaven en les tasques del camp. Algunes ja s’han convertit en destinació turística, ja que s’han organitzat itineraris per visitar-les, com ara les tines que servien per fer vi al costat de les vinyes, a la vall del Flequer, entre el Pont de Vilomara i Rocafort (Bages); les d’Olèrdola (Alt Penedès), i les del Pla de Santa Maria (Alt Camp), on funciona la ruta de la Capona. L’editorial Piolet inclou als seus mapes d’excursioni­sme aquestes construcci­ons.

Les possibilit­ats que ofereix un patrimoni tan caracterís­tic del paisatge mediterran­i no són poques. Grau diu que fins i tot es pot dormir en barraques envoltades de vinyes, a l’Arboçar (Alt Penedès).

“S’havia perdut el coneixe

 ?? ESTHER BARGALLÓ ?? La barraca Jaume de la Cota, a Mont-roig del Camp (Baix Camp), és una de les més grans que s’han documentat a Catalunya
ESTHER BARGALLÓ La barraca Jaume de la Cota, a Mont-roig del Camp (Baix Camp), és una de les més grans que s’han documentat a Catalunya
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain