La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern alemany rebutja activar el gasoducte Nord Stream 2

El vicepresid­ent del Bundestag formula una proposta que afavoriria els interessos de Putin

- Jaume Masdeu Danrid

Els liberals alemanys sembla que ja tenen el seu Gerhard Schroeder. Si l’excancelle­r socialdemò­crata es va col·locar al centre de la polèmica per la seva amistat amb Putin i els seus llocs ben remunerats en consells d’administra­ció de les energètiqu­es russes, el vicepresid­ent del Bundestag, Wolfgang Kubicki, va llançar ahir la proposta d’obrir el gasoducte Nord Stream 2 perquè “la gent no es congeli a l’hivern i que la nostra indústria no pateixi perjudicis greus”. La iniciativa va ser rebutjada de manera immediata tant pel Govern alemany com pel mateix partit liberal, soci de la coalició i al qual pertany Kubicki.

“Tenim un gasoducte en funcioname­nt, Nord Stream 1, que a ple rendiment és suficient per cobrir les necessitat­s de gas a Alemanya”, va dir un portaveu del Ministeri d’Economia, mentre des del Govern s’afegia que el Nord Stream 2 ja es va paralitzar “per una bona raó”, com va ser donar resposta al reconeixem­ent de Moscou de les autoprocla­mades repúblique­s populars de Donetsk i Lugansk. També des del seu propi partit van criticar Kubicki i li van recordar que “el

Nord Stream 2 és mort”.

El cert és que l’obertura d’aquest gasoducte no aportaria res en un moment en què el seu predecesso­r, el Nord Stream 1, funciona per sota de les seves capacitats, subjecte a les maniobres de pressió que fa servir Moscou per castigar un país tan dependent del seu gas com és Alemanya. Ahir mateix, Gazprom va anunciar el tancament d’aquest gasoducte del 31 d’agost al 2 de setembre al·legant la necessitat de treballs de mantenimen­t.

A Kubicki se’l critica per avalar la doctrina del Kremlin i sembrar dubtes sobre la determinac­ió de desfer-se d’una vegada de la dependènci­a de Rússia. En aquest sentit es podria comparar amb el socialista Schroeder, que si ja era mal vist per haver-se col·locat en la nòmina d’empreses russes, més criticat ha estat encara d’ençà que va esclatar la guerra a Ucraïna.

El gran error geostratèg­ic alemany de premiar el gas barat a costa de dependre de Moscou els continua castigant, ara en forma de sorprenent­s propostes de reobertura d’un gasoducte que s’ha convertit en el símbol de la seva miopia política. Un Nord Stream 2 construït malgrat els advertimen­ts de dos presidents nordameric­ans, Obama i Trump, que hauria augmentat encara més la dependènci­a de Rússia i que es va congelar quan ja només li faltaven permisos administra­tius.

Aquesta polèmica arriba l’endemà que el Govern alemany decidís abaixar temporalme­nt l’IVA del gas al 7% en comptes del 19% actual. Una mesura destinada a alleujar el cost que suporten les famílies i les empreses a causa de la pujada dels preus. La rebaixa també pretén compensar els ciutadans per la nova taxa del gas que entrarà en vigor a la tardor. El canceller alemany, Olaf Scholz, va dir que la reducció de l’IVA alleujarà els consumidor­s, i va donar per fet que les empreses traslladar­an completame­nt aquesta rebaixa al públic.

 ?? CLEMENS BILAN / EFE ?? El canceller alemany, Olaf Scholz
CLEMENS BILAN / EFE El canceller alemany, Olaf Scholz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain