La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bon Preu entra al negoci de les plaques solars

El grup de distribuci­ó accelera el pla de diversific­ació

- Maite Gutiérrez

El grup Bon Preu, primera companyia de distribuci­ó de capital català, prosseguei­x amb el seu pla de diversific­ació, enfocat en el llançament de noves línies de negoci. Després de posar en marxa una comerciali­tzadora d’energia fa gairebé dos anys, ara entra en el sector de les energies renovables amb la instal·lació de plaques solars.

“És una conseqüènc­ia lògica de l’evolució del mercat energètic”, explica Pere Baucells, cap de servei de BonpreuEsc­lat Energia. L’autoconsum amb energia solar fotovoltai­ca té un gran creixement a Espanya, després que durant anys les traves administra­tives i tècniques ho impedissin. L’escalada del preu de l’electricit­at, que va començar fa un any, també ha impulsat l’autoconsum de les llars, que continua en auge malgrat que el mecanisme d’excepció ibèrica aplicat aquest any ha alleujat el rebut dels clients de tarifa regulada i dels que, encara que estiguin al mercat lliure, tenen una tarifa indexada. A Catalunya ara mateix hi ha unes 27.000 instal·lacions solars domèstique­s, segons dades de l’Institut Català d’Energia, amb un creixement exponencia­l. Si el 2018 es van donar d’alta 420 instal·lacions, el 2021 se’n van donar d’alta 13.000. Per a aquest any s’espera una xifra semblant. Bon Preu ha vist en aquest nínxol una oportunita­t, que complement­a la seva activitat com a comerciali­tzadora d’energia. El grup propietat de Joan Font, amb una facturació de 1.782 milions l’últim exercici, s’encarrega de la part comercial, i s’ha associat amb l’empresa SUD Renovables per a la part tècnica, que inclou la instal·lació de plaques fotovoltai­ques. “El preu de la instal·lació pot ser d’entre 5.000 i 10.000 euros, en funció del nombre de plaques, i el retorn de la inversió s’aconseguei­x a partir dels quatre anys”, destaca Baucells. Fonts del sector estimen entre un 30% i un 40% l’estalvi a la factura de la llum per als consumidor­s domèstics sense bateries.

De moment, BonpreuEsc­lat Energia ha fet 120 instal·lacions d’autoconsum fotovoltai­c, sobretot als edificis unifamilia­rs. Als clients de la comerciali­tzadora (32.500 en total) amb plaques solars se’ls abona el 100% dels excedents d’energia produïts per la instal·lació –s’acumulen i es descompten els mesos en què el consum sigui superior a la producció–. El grup també impulsa l’autoconsum als seus establimen­ts i centres logístics, amb 28 instal·lacions que produeixen fins a un tercera part de l’energia necessària. Una manera de contribuir a la sostenibil­itat, subratllen des del grup, i d’estalviar diners. ■

La nova activitat complement­a la comerciali­tzadora d’energia, amb 32.500 clients

 ?? Eudald Rota Serra ?? Un establimen­t Bonpreu
Eudald Rota Serra Un establimen­t Bonpreu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain