La Vanguardia (Català-1ª edició)

Thatcheris­me elevat al cub

Liz Truss, probable nova premier britànica, encara és més hostil a la UE que Johnson

- Rafael Ramos

Hi ha hagut l’edat de pedra i l’edat del bronze, de la llum i de les tenebres, d’abans i després de Crist, d’abans i després de la pandèmia... I el 5 de setembre (tret que hi hagi un gir en la batalla pel lideratge dels conservado­rs britànics) serà el primer dia de l’era trussiana. “Trussiana” de Liz Truss, la molt probable nova primera ministra del Regne Unit.

Com serà? Per damunt de tot, thatcheris­me a ultrança, fins i tot més del que mai es va atrevir a preveure la dama de ferro, que de vegades (no sempre, ni de bon tros) va ser més prudent i menys ideològica que la reputació que té. I això que es tracta d’una filosofia política –el capitalism­e desregulad­or– desprestig­iada sobretot des del crac financer del 2008, quan els excessos especulado­rs de la banca gairebé es van carregar el model econòmic vigent.

Però en un país cada vegada més envellit, on per primera vegada en la seva història hi ha més gent per sobre dels 65 anys que per sota dels 15 –i molt més encara entre els votants tories i els lectors de la molt influent premsa de dretes–, les paraules Thatcher o thatcheris­me no tenen res a veure amb la realitat del que va ser. Són una ideologia, un símbol, un somni, un mite, un Valhalla, amb uns preceptes, per a la majoria d’economiste­s gairebé impossible­s d’aplicar en la conjuntura actual. Enlloc.

Però Truss és Thatcher a l’enèsima potència, i amb aquesta túnica sembla gairebé segur que conquerirà el lideratge i serà la successora de Boris Johnson, almenys fins a les pròximes eleccions (el 2024, si no les avança). Expartidàr­ia de la permanènci­a a la UE i exliberald­emòcrata, com a tory ha adoptat la fe dels conversos, com si hagués de demostrar alguna cosa. S’ha tornat (o fa

 ?? GETTY ?? Antiga membre dels liberals demòcrates i partidària de quedar-se a la UE, Truss té la fe dels conversos
GETTY Antiga membre dels liberals demòcrates i partidària de quedar-se a la UE, Truss té la fe dels conversos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain