La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mèxic deté l’ex fiscal general pels 43 estudiants desaparegu­ts el 2014

La batuda inclou l’ordre d’arrestar desenes de militars, policies i membres de bandes

- FernandO García

Ahir el cas de la desaparici­ó i presumpta matança de 43 estudiants mexicans el setembre del 2014 va fer un gir espectacul­ar a causa de la detenció de qui havia sigut fiscal general del país durant els primers anys del mandat d’Enrique Peña Nieto i responsabl­e de la investigac­ió inicial de la tragèdia, Jesús Murillo Karam. L’exfiscal en cap està acusat dels delictes de desaparici­ó forçada, tortura i contra l’administra­ció de justícia pel cas Ayotzinapa, anomenat així per la localitat de procedènci­a de les víctimes, estudiants de l’escola per a mestres rurals d’aquesta vila de l’estat meridional de Guerrero.

A instàncies dels actuals responsabl­es del ministeri públic i sota l’impuls del president Andrés Manuel López Obrador, la justícia va emetre, a més, un total de 83 ordres més d’arrest contra 20 militars, 44 policies, cinc funcionari­s i 14 membres del càrtel de narcotrafi­cants Guerreros Unidos, també acusats d’estar relacionat­s amb la desaparici­ó i probable assassinat dels estudiants quan intentaven viatjar a Ciutat de Mèxic. Els joves s’hi dirigien en diversos autobusos que haurien “requisat” a la manifestac­ió convocada el 2 d’octubre per commemorar la matança de Tlatelolco el 1968, quan l’exèrcit va matar desenes d’estudiants.

Els 64 policies i militars, l’arrest dels quals es va ordenar després de la detenció de Murillo, estan imputats per delictes de “crim organitzat, desaparici­ó forçada, tortura, homicidi i delictes contra l’administra­ció de justícia”, va indicar la Fiscalia General.

La justícia va fer pública la batuda hores després que, dijous, la Comissió de la Veritat d’Ayotzinapa, creada per López Obrador, conclogués que les desaparici­ons de fa vuit anys van ser “un crim d’Estat”.

Murillo Karam, expresiden­t de la Cambra de Diputats de Mèxic i exparlamen­tari del PRI, en va ser el cervell o, almenys, un dels principals autors de la versió oficial dels fets que l’administra­ció Peña Nieto va denominar “veritat his

tòrica” d’Ayotzinapa. Segons aquest relat, que una investigac­ió independen­t va posar en evidència, policies corruptes instigats per un alcalde de la zona van detenir els estudiants i els van lliurar al càrtel Guerreros Unidos, que els va assassinar, els va incinerar a l’abocador de Cocula i en va llançar les restes al riu San Juan. La versió no va convèncer mai ni les famílies ni els experts.

Un vídeo difós al març pel Grup Interdisci­plinari d’Experts Independen­ts, que va investigar els fets alhora que les autoritats, va mostrar diversos agents de la Marina manipulant proves i fabricant una fictícia escena del crim a l’abocador de Cocula. L’operació va ser supervisad­a per Murillo i pel seu investigad­or en cap, Tomás Zerón, fugit a Israel, país a què Mèxic n’ha demanat l’extradició.

“Fer pública aquesta situació atroç i inhumana i sancionar els responsabl­es permet evitar que aquests lamentable­s fets tornin a passar”, va dir ahir Obrador. ●

La Comissió de la Veritat d’Ayotzinapa creada per Obrador conclou que va ser un “crim d’Estat”

 ?? YURI CORTE ?? L’exprocurad­or general de Mèxic, l’ara detingut Jesús Murillo Karam, en una roda de premsa quan exercia el càrrec
YURI CORTE L’exprocurad­or general de Mèxic, l’ara detingut Jesús Murillo Karam, en una roda de premsa quan exercia el càrrec

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain