La Vanguardia (Català-1ª edició)

El grup gihadista Al-Xabaab causa una matança en un hotel de Mogadiscio

- MOGADISCIO

Almenys 14 persones van morir en un atac del grup gihadista Al-Xabaab contra un hotel a Mogadiscio, el més violent des de l’elecció del nou president somali, Hassan Sheikh, al maig.

Els assaltants van irrompre divendres a la nit a l’hotel Hayat, van detonar fins a tres explosius –almenys un de manera suïcida– i van disparar a l’atzar la gent que hi havia, però segons una altra versió haurien fet esclatar dos cotxes bomba i després haurien destruït trams de l’escala per aïllar-se amb ostatges al segon pis. L’hotel és freqüentat per polítics, funcionari­s i homes de negocis, com altres personalit­ats de la capital somali, que solen ser objectiu d’Al-Xabaab.

Després hi va haver un tiroteig entre els terroriste­s, que es van atrinxerar a l’edifici, i les forces de seguretat. La situació va durar 15 hores. Segons un portaveu militar, “les forces de seguretat van rescatar desenes de civils, nens inclosos, que estaven atrapats a l’edifici”.

En un comunicat emès per Al-Xabaab, el grup va assumir l’autoria de l’atac i va assenyalar que els seus combatents es van suïcidar durant l’assalt a l’hotel. Unes hores abans, un dels seus líders, Abdiaziz Abu Musab, deia a Radio Al Andalus que els seus homes controlave­n l’edifici i que han “causat moltes baixes” a les forces de seguretat.

Al-Xabaab, grup vinculat a Al-Qaida, fa almenys 15 anys que està enfrontat als governs somalis. Expulsats de Mogadiscio i de més ciutats el 2011, els seus membres continuen molt actius a les àmplies zones rurals i durant els darrers mesos han provat d’ampliar el seu radi d’acció amb atacs a Etiòpia.

Diumenge de la setmana passada, 13 dels seus militants haurien mort en un atac aeri nord-americà. Els Estats Units han fet alguns d’aquests atacs durant les últimes setmanes, d’ençà que al maig el president Joe Biden va decidir restablir la presencia militar a Somàlia. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain