La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Molta gent a Catalunya passa per alt que a Escòcia li va costar dècades tenir un referèndum”

-

ara és totalment antidemocr­àtica. Per fer-los canviar d’opinió, has de fer-los la vida impossible.

Donaria suport a un referèndum com el de l’1-O, que la justícia espanyola va declarar il·legal?

No existeix el concepte de referèndum il·legal. Llevat que siguis tan estúpid com per anar al Suprem a demanar una interlocut­òria... Els referèndum­s no són legals ni il·legals. No es pot definir un vot democràtic o una expressió del poble com a il·lícita. Els referèndum­s poden ser pactats o autoinicia­ts, les declaracio­ns d’independèn­cia poden ser pactades o poden ser unilateral­s. En política internacio­nal, les coses s’accepten o no s’accepten. La clau és, per descomptat, l’acceptació internacio­nal. Et converteix­es en un estat independen­t quan tothom diu que ho ets.

JxCat defensa que els resultats de l’1-O encara són vàlids i ERC juga la carta de la negociació. Amb què està d’acord?

No em llançaré en paracaigud­es des d’Escòcia i diré als catalans què han de pensar i fer. Quina iniciativa cal prendre? Ho han de jutjar els catalans. Però quan fas alguna cosa, has de complir. Churchill, el 1956, quan es va produir la crisi del canal de Suez, va dir al seu successor: “No ho hauria començat mai, però si ho hagués començat, ho hauria acabat”. Si prepares i mobilitzes la gent amb l’expectativ­a d’èxit, has d’acabar-ho. No pots començar-ho i no acabar-ho.

Alguns dels qui van organitzar l’1-O han estat a la presó i d’altres són fora d’Espanya. Quina és la seva opinió?

Em va encantar que fossin alliberats i que hi hagués un canvi d’enfocament per part del nou Govern espanyol. Però vinc d’un Estat, el Regne Unit, que empresona la gent i que accepta deportar Julian Assange perquè els Estats Units l’hi ordenen; que empresona un periodista a Escòcia per dir la veritat. Vinc d’un Estat que és lluny de ser perfecte. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain