La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ex primer ministre escocès

Alex Salmond

- E N T R E V I STA

Àlex

Durant la conversa amb Alex Salmond (Linlithgow, 1954), sempre hi ha una idea rondant: qui busca, troba; si es vol avançar cap a la independèn­cia, cal persistir fins a fer-li “la vida impossible” a l’oponent. L’ex primer ministre escocès i exlíder del Partit Nacional Escocès (SNP) que ara lidera la formació minoritàri­a ALBA ha anat a Prada de Conflent, a la Universita­t Catalana d’Estiu, gràcies a Anna Arqué, de la Comissió Internacio­nal de Ciutadans Europeus (ICEC), per xerrar sobre “El dret a la independèn­cia”. Salmond atén Vanguardia a la Casa Fuster de Barcelona. Va ser artífex del referèndum del 2014. Ara, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en planteja un altre per al 19 d’octubre del 2023, però Salmond li discuteix l’estratègia, sobretot la idea d’acudir al Suprem.

Sturgeon està actuant amb diligència? ble, perquè la Gran Bretanya està en una condició política i econòmica feble i perillosa. Sembla que és un moment excel·lent per forçar la qüestió. O com solien dir a Irlanda, la dificultat d’Anglaterra és l’oportunita­t d’Irlanda. al sobiranism­e català?

No tinc una fórmula màgica, però vaig persuadir l’Estat britànic perquè acceptés un referèndum. Sovint a Catalunya diuen “Oh, hauríem d’anar pel camí escocès”, com si hagués estat fàcil. I van ser dècades, molts i molts anys per poder celebrar el referèndum! No esperis que el teu oponent hi estigui d’acord immediatam­ent. L’has de convèncer que l’alternativ­a a l’acord és menys acceptable que un acord, més incòmoda, un problema polític.

Si Westminste­r no permet el referèndum, considerar­ia el Regne Unit com un Estat antidemocr­àtic?

Molta gent a Catalunya, després d’aconseguir que Londres acceptés un referèndum, va dir: “La gent agradable de Westminste­r... Per què els cruels de Madrid no poden estar d’acord amb aquest element democràtic?”. Van passar per alt els 50 anys que havien transcorre­gut per arribar-hi. Tot i això, sembla que des del 2014 Londres ha après més de Madrid del que Madrid pugui haver après de Londres. I l’actitud de Londres

La CUP creu que s’haurien de sincronitz­ar i votar-se referèndum­s a Escòcia i Catalunya el

Canvi de paradigma “No hi ha referèndum­s il·legals: o són pactats o són autoinicia­ts”

A ERC, Junts i la CUP “Si prepares i mobilitzes la gent amb l’expectativ­a d’èxit, ho has d’acabar”

mateix dia. És una bona idea? No ho sé. Sí que crec, però, que és important que hi hagi molta més comunicaci­ó, contacte i intercanvi d’experiènci­es entre Escòcia, Catalunya, Irlanda i d’altres. Hi ha experiènci­es compartide­s que són molt importants perquè aquests tres països han intentat totes les iniciative­s polítiques que se’t puguin ocórrer.

 ?? Joan Mateu Parra /  hooting ?? L’ex primer ministre escocès, Alex Salmond, aquesta setmana a Barcelona
Joan Mateu Parra / hooting L’ex primer ministre escocès, Alex Salmond, aquesta setmana a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain