La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Has de convèncer el teu oponent que l’alternativ­a a l’acord és menys acceptable”

-

La

L’única manera d’obtenir un referèndum és obligar la nova primera ministra, probableme­nt la senyora Liz Truss, a concedir la secció 30, el mateix dispositiu que vaig negociar el 2012 amb David Cameron per a un referèndum acordat. Truss, però, ha dit que no. En segon lloc, l’estratègia [de Nicola Sturgeon] és anar al Tribunal Suprem del Regne Unit, a Londres, per demanar permís. És com resar a la Verge Maria. Crec que les possibilit­ats que el Suprem digui “sí, continuï endavant i celebri un referèndum” són gairebé les mateixes que el TS espanyol li digui a Catalunya el mateix. És una ximpleria.

Quina és la seva relació amb Sturgeon?

No he parlat amb ella des de fa temps. Si hi ha un referèndum o hi ha un impuls independen­tista de tots els partits, però, no hi haurà cap dificultat perquè ALBA hi combati i li doni suport.

Què proposa?

Una campanya política sostinguda en el temps per obligar el govern conservado­r a concedir-lo. Per aconseguir-lo cal urgència política, imaginació, voluntat, mobilitzac­ió popular i intervenci­ó parlamentà­ria. L’SNP no sembla preparat per a res de tot això. No crec que sigui impossi

“Hi ha un caos absolut sota el cel; la situació és excel·lent”, va dir Mao Zedong.

Els moviments nacionals a Escòcia i Catalunya acostumen a concentrar-se totalment en l’objectiu de la independèn­cia, com aconseguir-la, debatre i discutir sense parar. I no sempre presten prou atenció al que passa a l’Estat matriu. La frase que he pronunciat va ser encunyada per Daniel O'Connell, que va adonar-se de les dificultat­s de l’Imperi Britànic i va entendre que es tractava d’un moment significat­iu perquè Irlanda reclamés la independèn­cia. Potser hi ha una lliçó d’Irlanda per a Escòcia i per a Catalunya: hauríem d’estar més atents a les dificultat­s de l’Estat, ja sigui Gran Bretanya o Espanya, i trobar l’oportunita­t per avançar cap a la independèn­cia.

Per “oportunita­t” entén els impostos més elevats en set dècades, la inflació més alta en quaranta anys, salaris congelats, etc.?

Hi ha una inflació de dos dígits. La gent afronta factures d’energia elèctrica que ja han pujat un 40% i planegen apujar-les un altre 60%. Hi ha una insatisfac­ció molt gran a gairebé tots els sindicats principals i fan vaga o estan a punt de fer-ne. La primera ministra entrant es trobarà una situació de caos total per part del seu predecesso­r, Boris Johnson. Per tant, em semblaria un moment excel·lent per provocar-li un altre problema quan arribi.

També és un bon moment per

Aprofitar debilitats “Les dificultat­s de l’Estat –Gran Bretanya o Espanya– són ocasions per a la independèn­cia”

Votar la independèn­cia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain