La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ampli suport a la llei de l’avortament

Els espanyols avalen la interrupci­ó voluntària de l’embaràs en un percentatg­e 20 punts superior a la mitjana europea

- Carles Castro

Espanya se situa al capdavant d’Europa en la protecció de drets i llibertats de la dona. Un sondeig d’Ipsos sobre la despenalit­zació voluntària de l’embaràs reflecteix que els espanyols donen suport a aquest dret en un percentatg­e més de 20 punts per sobre del conjunt dels europeus. Concretame­nt, un 70% dels consultats a Espanya avala que l’“avortament hauria de ser legal en tots o en la majoria dels casos”, mentre que la mitjana dels onze països estudiats redueix aquest suport a un 49%. Els estats que formen part del panel són Alemanya, França, el Regne Unit, Itàlia, Espanya, Suècia, els Països Baixos, Bèlgica, Hongria, Polònia i Romania.

Paral·lelament, l’oposició a aquesta prerrogati­va de les dones és molt més petita a Espanya (17%) que a la mostra europea, en què arriba a un 31% dels consultats. El treball de camp es va fer entre el juny i el juliol i revela també que les posicions estan molt més igualades quan es tracten alguns supòsits concrets. Per exemple: un embaràs que posa en risc la salut o la vida de la mare; que és fruit d’una violació, o que comporta una greu discapacit­at per al nadó.

En aquests supòsits, més d’un 80% dels consultats –a Espanya i al conjunt d’Europa– considera que l’avortament hauria de ser legal; només en el cas d’una probable malformaci­ó del nadó, el suport a la legalitat de la interrupci­ó de l’embaràs cau lleugerame­nt per sota d’un 80%. Igualment, hi ha una gran coincidènc­ia entre la mitjana europea i la taxa espa

Menys de 35 anys

De 35 a 49 anys

De 50 a 74 anys

Educació baixa

Vota el PP

Unides Podem

FONT: 14% 17% 19% 22% 13% 10% nyola pel que fa al “període en què l’avortament hauria de ser legal per a qualsevol dona”.

En aquest sentit, més d’un 70% dels espanyols i del conjunt d’europeus opinen que l’avortament hauria de ser legal “durant les 6 primeres setmanes d’embaràs”.

Aquesta taxa se situa per sobre d’un 55% dels consultats quan el període per a la interrupci­ó de l’embaràs abasta les primeres 14 setmanes de gestació. I aquest temps és justament el que fixa la llei espanyola vigent –pendent del Tribunal Constituci­onal des

Si es dugués a terme un avortament de forma il·legal, considereu que les següents persones haurien de rebre una sanció?

No

La dona que ha avortat Total Espanya

22,2%

Total Europa 22,4% 59,3% 57,6% de fa dotze anys–, durant el qual la dona pot decidir sobre la continuïta­t del seu embaràs.

Al contrari, quan el període per avortar legalment es porta fins a les 20 setmanes, el suport cau en picat i el rebuig assoleix percentatg­es semblants o fins i tot superiors al suport. En concret, només un 37% dels espanyols avala aquest supòsit, mentre que la mitjana europea se situa en un 33%. Paral·lelament, el rebuig s’eleva a un 35% entre els espanyols i frega un 38% al conjunt d’Europa.

Tanmateix, el més significat­iu de l’enquesta és el ventall de posicions que reflecteix sobre la societat espanyola. Per exemple, les dones (73%) es mostren més a favor que els homes (68%) amb l’enunciat “l’avortament hauria de ser legal en tots o en la majoria dels casos”. El suport a aquesta tesi és també superior entre els que tenen menys de 35 anys (73%) que entre els qui superen els 50 anys (68%). En canvi, és menys rellevant entre els de baix nivell educatiu (62%), que entre els que han cursat estudis superiors (72%).

Ara bé, el que més crida l’atenció és el posicionam­ent per grups electorals. Com era d’esperar, el suport a la legalitat de l’avortament en tots o la majoria dels casos se situa per sobre d’un 80% entre els votants del PSOE i Unides Podem. El més sorprenent és que aquesta posició també és majoritàri­a entre els votants del PP: 59% a favor i 26% en contra. I atenció, tot i que per un estret marge, també són més (47%) els votants de Vox que comparteix­en aquest punt de vista, que els que consideren (41%) que “l’avortament hauria de ser il·legal en tots o en la majoria dels casos”. ●

Una clara majoria de votants del PP i una de més reduïda entre els de Vox dona suport a la legalitat de l’avortament

Univers: població de 16 a 74 anys

Àmbit: 27 països,11 d’europeus (França, Hongria, Itàlia, Alemanya, el Regne Unit, Espanya, Bèlgica, els Països Baixos, Polònia, Romania i Suècia).

Mostra: 1.000 entreviste­s a Espanya; 7.000, a la resta de països europeus. Panel Global Advisor de Ipsos. Entre el 24 de juny i el 8 de juliol del 2022.

Marge d’error: ±3,5 punts per a dades globals a Espanya i ±1,2 punts als països d’Europa; hipòtesi de màxima indetermin­ació p=q=50.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain