La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Midcat topa amb França

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

El gasoducte Midcat continuarà encallat a Hostalric si no es convenç França perquè el prolongui pel seu territori fins a connectar amb la xarxa europea a Barbaira –a prop de Carcassona–, a uns 120 quilòmetre­s de la frontera espanyola. La Comissió Europea, i especialme­nt el Govern alemany, han de pressionar el president Macron per aconseguir-ho si volen que el gas natural espanyol pugui arribar fins a Alemanya.

El Midcat no es veu igual des de París que des de Berlín, Brussel·les, Madrid i Barcelona. La raó és molt clara: la construcci­ó del tram francès del gasoducte i la connexió amb la xarxa europea exigeix una inversió de 3.000 milions d’euros, que França no vol pagar, i les obres per a l’execució es poden allargar uns quants anys. El projecte d’aquesta infraestru­ctura ni tan sols està dissenyat a França i, per tant, tampoc no s’han començat els tràmits d’expropiaci­ó dels terrenys. Quan estigui acabat, segons el parer de les autoritats franceses, probableme­nt ja no farà falta. En aquest temps Alemanya ja haurà tingut prou temps per construir les centrals regasifica­dores de gas natural que necessita.

Un altre argument que arriba des de l’altre costat de la frontera és que el Midcat té una capacitat de transport de gas molt limitada, en comparació amb els grans gasoductes que arriben a Alemanya des de Rússia, i per tant la necessitat no és tan estratègic­a com consideren les autoritats alemanyes, espanyoles o europees. Però si París valora tan poc aquest gasoducte, no s’entén que el sector gasista francès tingui por que li pugui fer la competènci­a i treure-li quotes de mercat. Aquesta és, precisamen­t, una altra raó de fons que explica l’oposició a aquest gasoducte al país veí.

Les autoritats franceses, a més, tampoc no tenen ganes d’iniciar la batalla política que els exigiria fer front a l’oposició al gasoducte que hi ha al seu territori, tant de les localitats per on hauria de passar com dels ecologiste­s. Per a la Unió Europa, tot i això, el Midcat és una infraestru­ctura estratègic­a perquè suposa avançar en la interconne­xió energètica europea. Per a Alemanya, a més, poder rebre gas natural des d’Espanya és fonamental perquè, encara que sigui en petita quantitat, li comportari­a diversific­ar les fonts de subministr­ament. Per això l’interès pel Midcat que el canceller alemany va expressar recentment.

Per a Espanya, que té la meitat de les plantes regasifica­dores de gas natural europees i dos gasoductes connectats amb Algèria, revitalitz­ar la connexió del Midcat suposaria convertir-se en un gran hub de subministr­ament de gas natural a Europa, sumant-hi també la planta regasifica­dora que té Portugal.

En el seu moment (2019) el projecte del Midcat es va abandonar per les esmentades reticèncie­s de França i perquè aleshores, a més, el gas natural havia baixat tant de preu que resultava impossible rendibilit­zar la infraestru­ctura i amortitzar la inversió. En l’actualitat, però, s’ha encarit tant que l’explotació del gasoducte seria rendible.

El problema és qui paga les obres que falten per enllestir el gasoducte, tant a Espanya (370 milions) com a França. Si la Comissió Europea posés damunt la taula els diners per finançar la infraestru­ctura, amb càrrec als seus fons estructura­ls, hi hauria la possibilit­at d’aconseguir l’aprovació francesa apel·lant als interessos supranacio­nals europeus. La inversió es podria canalitzar en el marc del pla REPowerEU, dotat amb 210.000 milions, però això exigiria readaptar el gasoducte per ser utilitzat en el futur com a transport i distribuci­ó d’hidrogen verd.

El que semblava fàcil i ràpid, per respondre a la crisi de subministr­ament de gas natural que pateix la Unió Europea, no ho és tant. Revitalitz­ar el Midcat exigeix un gran impuls polític i diplomàtic. ●

La connexió del gasoducte espanyol amb la xarxa europea es pot tornar a bloquejar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain