La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ecoansieta­t i responsabi­litat

-

Al llarg d’aquest estiu, s’han publicat nombroses informacio­ns relacionad­es amb els problemes de subministr­ament de gas que afrontarà Europa arran de la invasió d’Ucraïna. O amb les conseqüènc­ies que sobre l’agricultur­a i el subministr­ament d’aigua poden tenir unes temperatur­es molt altes i la sequera. En resum, amb les mesures que caldrà prendre per pal·liar l’efecte combinat de la crisi política global i de la crisi climàtica.

Aquests problemes internacio­nals afectaran els ciutadans i alteraran les seves rutines diàries. Ja s’ha parlat de la necessitat de reduir el consum d’energia, que es pot traduir en topalls per a les temperatur­es de refrigerac­ions i calefaccio­ns. I, anant més enllà, ja hi ha qui es pregunta si s’haurà de dutxar amb aigua freda durant l’hivern vinent. D’aquí a l’anomenada ecoansieta­t, que avui s’aborda a la secció de Societat, només hi ha un pas.

L’assumpte és complex i convida a diferents nivells d’anàlisi. La invasió d’Ucraïna pot tenir una durada limitada, amb la qual cosa les restriccio­ns que se’n deriven podrien ser reversible­s. En canvi, les limitacion­s fruit del malbaratam­ent dels recursos naturals i d’un planeta exhaust difícilmen­t seran reversible­s. Aquesta reversió requeriria un gran esforç col·lectiu, que avui dia, per desgràcia, està molt lluny de produir-se. En primer lloc, es requeriria una conscienci­ació planetària molt estesa respecte als riscos als quals estem exposant el planeta i el seu futur. I, tot seguit, una acció decidida i coordinada dels governs de cada país per evitar aquesta deriva.

L’escala global de la resposta necessària té el correlat particular en l’actitud de tots i cadascun dels ciutadans. No només, com apuntàvem, pel que fa a la conscienci­ació. També en els sacrificis que hauran d’afrontar per contribuir a combatre la crisi climàtica. Aquests sacrificis, amb un grau d’obligatori­etat encara per determinar, aboquen al debat entre els que els entenen i accepten assumir-los i els que invoquen la llibertat individual per rebutjar-los. El temps ens dirà quina és la dimensió d’aquestes accions. Però ja sembla indiscutib­le que la crisi climàtica alterarà les nostres vides i les de les pròximes generacion­s. Sembla, doncs, lògic acceptar, almenys en termes genèrics, aquests sacrificis. Per una qüestió de responsabi­litat. I perquè aquestes primeres limitacion­s podrien no ser les últimes ni les pitjors. Que la hipòtesi de la frase anterior es compleixi o no dependrà també de l’actitud, ara, de cadascun de nosaltres. ●

Les limitacion­s que s’acosten contra la crisi climàtica podrien no ser les últimes ni les pitjors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain