La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llàgrimes durant la tornada a Begís: “Obro la finestra i veig l’infern, tot cremat”

Els veïns recorden que una nevada va fer caure arbres “i el bosc no es va netejar”

- Castelló

L’eufòria inicial de poder tornar aquest dissabte a les cases de Begís (Castelló) que es van haver de desallotja­r dimarts per l’incendi forestal que ha cremat 19.000 hectàrees s’ha transforma­t en tristesa i desolació un cop els afectats han vist com ha quedat tot: “És un paisatge lunar negre, s’ha cremat un 99% del terme municipal”.

Són paraules de l’alcaldessa, María José Madrid, que des de la plaça d’aquesta petita localitat de la comarca castellone­nca de l’Alt Palància atén i consola els veïns que, de manera escalonada, han iniciat el retorn a les cases que van haver d’abandonar dimarts a les 16 h. “Obro la finestra i veig l’infern, tot cremat”, diu un dels que ja han tornat. “Tots hi arriben plorant, això és molt fort”, afegeix l’alcaldessa, que admet que va rebre amb eufòria la notícia que la tornada ja es podia dur a terme. El seu ànim, però, es va anar enterbolin­t a mesura que arribava al poble i veia “un panorama terrible”. L’incendi ha deixat un paisatge negre, només hi queden tres pistes verdes.

“Som una illa enmig d’un paisatge lunar: som dalt d’una muntanya i tot el que hi ha al voltant, tot el terme municipal, està cremat, absolutame­nt negre; és una imatge dantesca”, explica l’alcaldessa, que destaca el contrast que suposen les cases blanques de Begís.

L’objectiu principal de l’Ajuntament és intentar solucionar “els problemes bàsics primaris”, perquè, tot i que hi ha

Internet no funciona, però hi ha electricit­at i aigua, per bé que la que surt de l’aixeta no es pot beure

llum i aigua, les autoritats sanitàries no permeten que se’n begui de l’aixeta i se subministr­a aigua potable d’una embotellad­ora. La farmàcia de la localitat és oberta per si algú necessita medicació. El caixer no funciona perquè no hi ha internet, ja que “s’han cremat la fibra i els repetidors”, tot i que això ara sembla un problema petit.

L’incendi “ha estat dur i costarà solucionar tots els problemes”, adverteix l’alcaldessa de Begís, que agraeix la prudència del veïnat desallotja­t, d’unes 500 persones. Han començat a tornar a poc a poc perquè les carreteres són estretes i només es pot circular per la CV-236, que passa per un altre municipi molt afectat per l’incendi forestal.

En aquest retorn s’hi veuen coses conegudes, però que ara fan més mal. Una veïna explicava que aquest hivern hi va haver una nevada que va fer caure arbres, però que no es van treure a temps. “Es van quedar al bosc. O bé s’han cremat o bé continuen allà, combustibl­e per a un altre drama. Si les muntanyes haguessin estat netes, aquesta tragèdia no seria tan immensa. Mires al teu voltant i veus el panorama més trist del món. Qui voldrà venir aquí, ara? Ens hem quedat sense res”. ●

 ?? Eiel Aliño / aFa ?? Uns veïns comproven els danys causats per l’incendi al seu bloc d’habitatges
Eiel Aliño / aFa Uns veïns comproven els danys causats per l’incendi al seu bloc d’habitatges
 ?? Eiel Aliño / aFa ?? Dins aquesta casa encara fa pudor de fum
Eiel Aliño / aFa Dins aquesta casa encara fa pudor de fum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain