La Vanguardia (Català-1ª edició)

El turisme nord-americà modela una nova Eivissa

L’illa s’està reconfigur­ant per atreure visitants amb més poder adquisitiu després de la pandèmia

- Yaiza Saiz

Primeramen­t, Eivissa va ser dels hippies; després, dels clubbers, i ara, del turisme nord-americà, que aquest estiu està arribant en massa, després que al juny l’aerolínia dels Estats Units United estrenés el primer vol de connexió directa entre Nova York i Palma. L’aterratge a l’illa, que després de dos anys d’aturada ha reobert el lleure nocturn, coincideix amb un rentat de cara que l’està deixant irreconeix­ible. “Abans m’hi sentia benvinguda”, explica la dj sueca Adeline, resident de la discoteca Zoo Project, qua fa nou temporades que va a Eivissa per feina. Aconseguir un pis, una habitació o llogar un cotxe no només és molt més car el 2022 (titular que es repeteix a les notícies cada estiu), sinó que després de la pandèmia sembla que l’illa s’està reconfigur­ant.

Tot encara és més luxós i homogeni que abans: “S’assembla a Las Vegas”, continua la dj. I assenyala, per exemple, com gairebé tots els clubs nocturns han reconduït la seva oferta cap a festes massives semblants a les que es fan en aquesta ciutat dels Estats Units, fins i tot els mateixos artistes com a cap de cartell, que tenen poc a veure amb la cultura musical de l’illa, amb l’objectiu de vendre el doble d’entrades que el 2019. “Són dj nord-americans de música EDM amb milions de seguidors, però a Europa no els coneix gairebé ningú”, explica Adeline, i recorda que tot i que Eivissa comença cada nova temporada carregada de novetats, el model de lleure anterior mirava d’acontentar tots els públics. “Era més obert. Ara és: ‘Això és el que volem vendre’t, compra-ho’”.

Al sector de la restauraci­ó la situació és semblant. “Queden pocs llocs on es mengi bé per menys de 50 euros”, diu David Reartes, xef del Reart, una taverna gastronòmi­ca situada al centre d’Eivissa que cada vegada té més clients nord-americana. Ell, que viu a l’illa des de fa 20 anys i que ha vist obrir i tancar restaurant­s a tot arreu, assegura que les grans obertures d’aquest any estan dirigides a un tiquet mitjà de 250 euros per persona. “Els preus són exagerats. És cert que en alguns d’aquests restaurant­s s’hi menja bé, però jo, per 300 euros, prefereixo anar a un tres estrelles Michelin”. Els responsabl­es de tot això són, segons diu, els fons d’inversió, que cada vegada estan més interessat­s en Eivissa: “Tot el que es projecta per a l'any que ve és superluxe. Jo no sé si hi caben tants jets privats a l’illa”, diu de broma, i assegura que Eivissa està perdent la seva essència i que del hippy-chic s’està passant als hippies amb un Rolex.

De fet, en aquesta línia hi ha les noves apostes del sector hoteler, en què el luxe i la sostenibil­itat cada vegada van més de bracet. La tendència general és oferir al client reconnecta­r amb ell mateix a un nivell més íntim i profund, proporcion­ar-li benestar i una bona nutrició, per descomptat, envoltat de la naturalesa més exuberant, connectada amb tota mena de comoditats.

“Abans el luxe se centrava en les coses materials, ara s’està redefinint cap als plaers simples”, explica David Arraya, director general de Six Senses Ibiza, resort situat a la badia de cala Xarraca, que va desembarca­r a l’illa la temporada passada. Aquest 2022 han estrenat dues mansions (a 15.000 euros la nit) i 19 noves residèncie­s privades, de manera que han augmentat el seu inventari d’habitacion­s fins a les 137.

Durant el juliol gairebé un 30% dels clients que van passar per aquest exclusiu hotel pertanyent al grup IHG van ser nordameric­ana, assenyala Arraya, i la tendència és que la xifra continuï creixent, ja que el nou vol Nova York-Palma facilita l’accés als que busquen privacitat, tranquil·litat i exclusivit­at a l’illa veïna d’Eivissa.

A més a més, aquest estiu es lloguen més vehicles de luxe que no pas de preu mitjà, asseguren des de l’empresa Luxury Car Rental Ibiza VIP Experience, fet que demostra l’absència del turisme mitjà a l’illa. Segons Reartes, el nombre de xefs privats també ha augmentat – “molta gent que va treballar amb nosaltres ara està ficada en aquest negoci il·legal, on es poden guanyar més de 100 euros a l’hora”–, així com el de concierge, és a dir, aquesta estranya figura que es dedica a aconseguir coses (reserves als restaurant­s on és impossible trobar taula, reservats vip a les millors festes...) perquè el seu client pugui viure les vacances somiades.

“Eivissa ha canviat des que era dels hippies, però la transforma­ció cap al capitalism­e extrem aquest any s’ha accelerat. La cultura que ens movia a venir cap a l’illa s’està movent a Croàcia. Crec que jo també hi aniré l’estiu que ve”, conclou la dj sueca Adeline. ●

La programaci­ó musical de l’illa ha passat a assemblar-se a la que ofereixen molts clubs de Las Vegas

Aquest estiu es lloguen més vehicles de luxe que no pas de preu mitjà, cosa que prova el canvi en la classe de turisme

 ?? Juropa Press News / Getty ?? Un dj tocant aquest estiu davant de milers de persones a la discoteca Ushuaïa, a la platja d’en Bossa (Eivissa)
Juropa Press News / Getty Un dj tocant aquest estiu davant de milers de persones a la discoteca Ushuaïa, a la platja d’en Bossa (Eivissa)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain