La Vanguardia (Català-1ª edició)

El túnel de Costablanc­a obre pas al corredor mediterran­i

Una galeria del segle XIX abandonada fa 40 anys reneix com a peça estratègic­a en la connexió amb Europa

- David Guerrero

Ningú no es va imaginar mai que algun dia tornaria a passar un tren pel túnel de Costablanc­a, a Castellbis­bal, que va ser substituït a començamen­ts dels vuitanta per una altra galeria just al costat però de doble via i més moderna. Un dels túnels més llargs d’Espanya que es va construir a mitjans del segle XIX –i que durant les quatre últimes dècades ha estat completame­nt abandonat–, ara reneix per convertir-se en una peça fonamental del corredor mediterran­i.

L’entrada en funcioname­nt del túnel ajuda a donar forma al nus estratègic anomenat “la porta d’Europa”. Aquest tram entre Martorell i Castellbis­bal és el punt on algun dia s’unirà la part del corredor mediterran­i, ja en servei al nord amb tots els treballs que s’estan fent al sud. Sense resoldre aquest punt entre el Vallès i el Baix Llobregat, les obres que es facin a la resta del litoral mediterran­i continuara­n desconnect­ades del continent europeu. La porta es comença a obrir, però perquè s’acabin els treballs en tot l’àmbit encara falten uns anys, i al nou tram encara ni s’hi ha instal·lat el tercer carril d’ample internacio­nal.

La fita més immediata que es va aconseguir ahir és que els primers trens de Rodalies i de mercaderie­s (amb ample ibèric) circulin pel túnel modernitza­t, que ha tornat a entrar en servei després de tres llargs anys d’obres de rehabilita­ció a càrrec de l’administra­dor d’infraestru­ctures ferroviàri­es (Adif). L’Agència Estatal de Seguretat Ferroviàri­a li ha donat el vistiplau en ple mes d’agost després d’unes quantes setmanes de proves.

El lloc per on des d’ahir circulen els trens amenaçava de ruïna a l’estiu del 2019, quan La Vanguardia va visitar aquest enclavamen­t i no va poder ni accedirhi a causa de l’estat deplorable. Durant tot aquest temps, la volta original del túnel de 810 metres ha estat recuperada i adaptada als nous estàndards de seguretat. Per la seva part, la base s’ha rebaixat per guanyar l’alçària necessària que exigeixen els estàndards europeus vigents per als trens de mercaderie­s.

La posada en servei del ramal del túnel de Costablanc­a –que és de 1,8 quilòmetre­s en total– permet tancar temporalme­nt el traçat que s’ha fet servir durant els últims 37 anys per fer-hi les obres d’adaptació correspone­nts als paràmetres del corredor mediterran­i. Si no s’hagués aplicat aquesta alternativ­a, els usuaris de la línia R4 de Rodalies s’haurien quedat uns quants mesos sense servei entre Martorell i Castellbis­bal, com ja va passar quan es van fer aquests mateixos treballs d’adaptació al túnel que travessa la ciutat de Martorell. En aquest cas, es va

El nou ramal permet avançar les obres sense tallar la circulació dels trens de Rodalies i de mercaderie­s

haver de tallar el pas de trens entre el Penedès i Martorell del juliol al desembre del 2020. L’obertura del túnel de Costablanc­a permet oferir una alternativ­a a l’embut i, en aquest cas, els viatgers amb prou feines notaran diferència entre els túnels més enllà d’una reducció de la freqüència de pas a causa que la galeria recuperada és d’una única via.

Al contrari que quan s’acabin les obres en un termini que Adif no s’atreveix a concretar. Sigui quan sigui, permetrà llavors augmentar el nombre de trens, ja que aquest tram tindrà tres vies disponible­s per canalitzar l’alta densitat de trànsit que registra i que aspira a augmentar en el futur. D’aquesta manera, el pas dels combois de mercaderie­s es podrà simultanie­jar més fàcilment amb el compliment dels horaris en la línia R4 de Rodalies, la de Vilafranca.

També per a aquesta indetermin­ada queda pendent el moment més simbòlic i definitiu de l’obra: la instal·lació del tercer carril, que permetrà circular d’una vegada els trens de Rodalies per les mateixes vies que els de mercaderie­s provinents d’Almeria i amb destinació a qualsevol ciutat del nord d’Europa. ●

 ?? Adif ?? Un dels primers trens de Rodalies amb passatgers que va circular ahir al matí pel túnel rehabilita­t
Adif Un dels primers trens de Rodalies amb passatgers que va circular ahir al matí pel túnel rehabilita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain