La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les festes de Sants agafen el relleu a les de Gràcia

- /

La mostra més clara que el mes d’agost avança inexorable­ment a Barcelona és el final de les festes de Gràcia i l’arrencada de les de Sants. Com als estius d’abans, després de dos anys de pandèmia, aquest barri agafa el relleu a l’agenda de la capital catalana amb unes festes que s’allargaran fins diumenge vinent, dia 28. Els veïns de la desena de carrers que fan decorats artesanals s’escarrassa­ven ahir fins a altes hores de la nit per enllestir la instal·lació dels seus treballs manuals. A partir d’avui s’esperen milers de visitants, que podran passejar entre els personatge­s del Mag d’Oz al carrer Vallespir o viatjar a la lluna amb la NASA des del carrer Alcolea, per esmentar dos exemples. El tret de sortida a les festes el va donar ahir a la tarda Elies Campo, que va ser l’encarregat de llegir el pregó. D. Guerrero aquesta figura seguint el model d’altres ciutats com Santa Coloma de Gramenet, Cornellà o Gijón amb l’objectiu d’afegir més ulls al patrullatg­e policial.

El vicealcald­e de Figueres, Pere Casellas, adverteix: “No són agents de l’autoritat, no van armats ni substituei­xen la policia; els informen quan observen algun delicte”. Si al tercer avís obvien les seves recomanaci­ons, llavors sí que truquen a la Guàrdia Urbana. “En un mes només ho hem hagut de fer una vegada; en el cas d’un persona molt beguda, que finalment va ser atesa per una ambulància”, explica Júlia García, un altre dels integrants del cos de serenos de Figueres.

Les infraccion­s penals han pujat un 39% l’últim any i els robatoris amb força a l’interior de domicilis s’han duplicat en un any. Però també preocupen els problemes d’incivisme, com la cridòria, els excrements de gossos que els amos no recullen, el consum d’alcohol a la via pública o l’ús de patinets o bicis en llocs no permesos.

Es passegen cada dia–en horari diürn i nocturn– per algunes de les zones més transitade­s del municipi com el centre, l’entorn de l’estació i parcs i jardins. Els caps de setmana també a les zones de lleure nocturn. Les infraccion­s més comunes de dia són la circulació de patinets elèctrics sobre voreres i la conducció de motos o bicis per carrers per als vianants. En horari nocturn, les queixes són altres: consum d’alcohol i compravend­a de droga en la via pública, l’ús d’altaveus portàtils amb la música alta o locals que continuen oberts més enllà de l’horari permès. “De vegades es posen a fumar i a beure en parcs infantils, un costum que hem aconseguit revertir”, afirma Antonio Batista, satisfet dels primers resultats. ●

 ?? N      Nf ??
N Nf
 ?? Afrf i
r N / aPsi MGiI ?? Dos dels agents de convivènci­a contractat­s durant un any per dissuadir d’actes incívics
Afrf i r N / aPsi MGiI Dos dels agents de convivènci­a contractat­s durant un any per dissuadir d’actes incívics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain