La Vanguardia (Català-1ª edició)

Famosos, joves i sense tabús Les estrelles ‘millennial’ i Z aprofiten la fama per parlar de la salut mental

- Barc lona

“Trobo que Instagram i Twitter són sobreestim­ulants”, així va anunciar Tom Holland (26) que abandonarà durant un temps les xarxes socials per salut mental. L’actor ha estat dels últims que s’ha afegit al grup de famosos que comparteix­en amb els fans els seus problemes psicològic­s. Shawn Mendes (24) i Ezra Miller (29) també han estat notícia aquestes últimes setmanes per raons semblants.

Ansietat, bipolarita­t, insegureta­ts, depressió o les visites al terapeuta. Cada vegada més artistes posen aquests temes sobre la taula. Selena Gomez (30), Dani Martín (45), Sofía Ellar (28) i Billie Eilish (20) no tenen cap problema parlar sobre una cosa tan humana com la salut mental, una de les inquietuds grans de les generacion­s millennial (1980-1995) i centennial (1995-2010); i es converteix en la quarta preocupaci­ó per a la generació Z, segons apunta una enquesta de la consultora Deloitte.

Per tant, no és estrany que actualment els joves siguin els que més s’atreveixin a trencar tabús en aquest àmbit. I els famosos que es decideixen a compartir els seus problemes, asseguren que és perquè serveixi de referència a altres persones que estiguin passant pel mateix.

“El fet que figures amb tanta capacitat d’abast comparteix­in les seves vivències sobre la salut mental fa que es pugui validar en l’àmbit social”, apunta Rocío Hernández Bahlsen, psicoterap­euta de Psicólogos Pozuelo, centre especialit­zat en adolescènc­ia, infantesa i joventut.

Shawn Mendes (24) va anunciar al juliol que cancel·lava la seva gira Wonder a causa de problemes de salut mental. “Tornaré tot d’una que hagi passat el temps que calgui per estar bé”, va escriure al seu Instagram. No és la primera vegada que el jove parla sobre el tema sense cap problema. L’any passat va revelar que patia dismòrfia corporal.

La seva exparella, Camila Cabello (25), també ha fet públic que va al psicòleg per tractar l’ansietat i el TOC amb què conviu. A The Wall Street Journal va revelar com es va adonar que necessitav­a ajuda i va dir que “s’han de tenir converses sobre salut mental de la mateixa manera que es tenen sobre salut física”.

Selena Gómez (30), amb més de 300 milions de seguidors a Instagram, sap l’abast que té entre les generacion­s més joves. Per això, la productora de la sèrie de Por trece razones, que és bipolar, mira de naturalitz­ar els trastorns mentals des de la seva experiènci­a.

I en una cultura on les dones són constantme­nt jutjades per la seva imatge i els desordres alimentari­s són una realitat molt estesa, Gómez també s’ha convertit en una figura referent del moviment body positive.

Greta Thunbergg (19)) és una altra icona en l’àmbitl de la salut mental. L’activ vista sueca, que ha inspirat joves d’arreud del món en la seva lluita contrac la crisi climàtica, no ha amagat mai que conviu amb la a síndrome d’Asperger, una me ena d’autisme.

En l’esport, , la gimnasta Simone Biles ( 25) va marca un punt d’inflexió quan es va retirar de la final per equips als Jocs Olímpics de Tòquio el 2021, a causa de l’ansietat.

En aquestq mateix sentit,, a Esanya, 49) l’alpinista també ana ha Edurne Pasaban parlat de laa ressió a què s veuen sotmesos els esportiste­s d’elit.

La salut mental és la quarta preocupaci­ó de la generació Z, segons una enquesta de la consultora Deloitte

zra iller (!") pateix trastor s de sal#t me tal $#e %a fet $#e %a&i com's robatoris i asset(ame ts

Sele a Gómez (30) parla obertame t de la seva bipolarita­t i es posicio a favor de “les pa xes de veritat”

Greta )%# ber& (*")+ $#e t, s- drome d./sper&er+ ,s # refere t m# dial e la ll#ita co tra la crisi clim0tica

 ?? R   ar  B         as    s!  m   "#R$ ??
R ar B as s! m "#R$
 ?? ??
 ?? R$&'((I)    '% ?? F  t  de !o"t#o ‘Body positive’
A$tis%e
R$&'((I) '% F t de !o"t#o ‘Body positive’ A$tis%e
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain