La Vanguardia (Català-1ª edició)

Núvols d’evolució amb tempestes

- Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o @meteopolit­a

Ens és molt familiar l’anticicló de les Açores, acostuma a ser un company inseparabl­e gran part de l’any. Ara a l’estiu els centres de baixes pressions circulen per altes latituds dins del continent europeu. Si són borrasques prou potents (a l’estiu és poc habitual) llencen un front que ens escombra d’oest a est amb un solc associat i aire fred, posteriorm­ent l’anticicló de les Açores se’ns llença altre cop al damunt. Ara entrarem en aquesta fase. Tan sols inestabili­tat residual amb núvols d’evolució al quadrant nord-est.

Ja de bon matí els núvols alts aniran guanyant en extensió. Ràpidament, a la que escalfi el sol, principalm­ent a la meitat

CATALUNYA.

Meteoròleg

nord, els cúmuls aniran agafant empenta per acabar convertint-se en cumulonimb­us majestuoso­s en hores de tarda. Comarques pirinenque­s, gironines i del nord de Barcelona podran rebre patacs d’aigua, fins i tot amb risc d’alguna calamarsad­a. Demà reculen una mica les temperatur­es.

S’allunya la inestabili­tat cap a l’Europa més oriental. Islàndia i Noruega, ambient fred. Fresc al Regne Unit i façana Atlàntica europea amb temps una mica insegur. Molt estable i assolellat a la península Ibèrica, tret del Cantàbric on hi haurà núvols baixos que podran deixar escapar algun plugim.

ESPANYA I EUROPA.

Un estudi realitzat per investigad­ors de l’Institut Meteorològ­ic de Finlàndia ha arribat a la conclusió que des de l’any 1979 l’oceà Àrtic s’està escalfant a un ritme de +0,75ºC per dècada, quatre vegades més ràpid que la resta del planeta. És l’“amplificac­ió àrtica”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain