La Vanguardia (Català-1ª edició)

75 anys d’amor pels altres

- Joan-Enric Vives Arquebisbe d’Urgell

conèixer-ne la dignitat i els drets. També afirma que és un “camí de misericòrd­ia”, ja que aquest és l’estil de Déu, que cerca i s’acosta als més febles per cuidar-los amb compassió i tendresa. Finalment, és un “camí de renovació”, perquè les noves realitats de pobresa requereixe­n que cuidem les persones i la casa comuna, i que concretem camins per a la cultura de l’encontre i de la caritat, “articular el que és local amb el que és global i treballar des dels propers, però amb un horitzó universal” (cf. Fratelli tutti, 142). El papa Francesc també anima les Càritas parroquial­s, diocesanes i estatal a “perseverar amb alegria i decisió les activitats i projectes que dueu a terme a les diòcesis espanyoles, i que s’estenen més enllà de les fronteres territoria­ls, a favor de tants germans i germanes que necessiten la nostra proximitat, amor i solidarita­t”.

Càritas Catalunya va presentar recentment la seva Memòria 2021. Des del 2008 fins a l’actualitat vivim una situació de crisi permanent. Una crisi econòmica (2008-2015); posteriorm­ent, la crisi dels sirians (2015); més recentment, la pandèmia (2020-2021) i, darreramen­t, la crisi humanitàri­a mundial provocada per la guerra a Ucraïna. Situacions que urgeixen i ens cal dur a terme una conversió econòmica, social, cultural i també personal. Les deu Càritas diocesanes catalanes atenen 98.797 llars, on viuen 241.864 persones. L’any 2021 ens va deixar problemàti­ques estructura­ls recurrents, i Càritas ens n’alerta des de fa anys, així com d’altres de noves, com la bretxa digital. Càritas Catalunya demana recuperar una política de consensos en matèria social que estableixi com a prioritats la garantia del dret a un habitatge digne per a totes les persones, la garantia d’uns ingressos mínims amb un en

El camí de Càritas és el camí dels darrers, el dels pobres i els exclosos

caix adequat entre l’ingrés mínim vital (IMV) i la renda garantida de ciutadania (RGC), que n'ampliï la cobertura i en suavitzi les traves burocràtiq­ues que hi ha actualment; a més, l’establimen­t de plans d’ocupació específics per als col·lectius més vulnerable­s. Acció de gràcies per la història lluminosa d’aquests 75 anys de caritat i servei, i compromís de continuar!

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain