La Vanguardia (Català-1ª edició)

Perdut pel bosc

- Llàtzer Moix

M’agrada anar pel bosc, però tendeixo a perdre’m”. Aquest era el títol d’una entrevista a Carles Riera, dirigent de la CUP i secretari tercer del Parlament, publicada dies enrere en aquest diari, i potser més reveladora que d’altres de seves encapçalad­es amb declaracio­ns polítiques.

La segona afirmació d’aquell titular causava certa inquietud. En primer lloc, perquè des que ens van explicar el conte de la Caputxeta solem associar el bosc amb les seves belleses i, a més, amb els seus terrors. Al bosc espès hi entra poc sol, els animals amenacen i la vegetació esborra els camins i el converteix en laberint sense sortida. “Què faré, ara, dissortada de mi! No sabré sortir del bosc... moriré de gana” –es lamenta la jove protagonis­ta d’un conte dels germans Grimm, perduda en l’espessor–. El bosc pot ser, per a qui no sap llegir les estrelles ni buscar aliment en la seva flora i fauna, un lloc inhòspit, potser mortal.

En segon lloc, l’afirmació de Riera era inquietant perquè un dirigent polític no hauria de tendir a perdre’s mai, ni al bosc ni enlloc. Un dirigent polític és algú que aspira a guiar els ciutadans cap a horitzons de progrés o, si més no, en la bona direcció. I no algú que els guiï en direcció contrària, com el poeta Leopoldo María Panero, que en una manifestac­ió antifranqu­ista, mirant d’escapar de l’assetjamen­t policial, va cridar als seus col·legues “per aquí! per aquí!”, i els va conduir a un atzucac, on van ser còmodament detinguts.

És Carles Riera un polític donat a l’extraviame­nt en general, o només es perd al bosc? Segons es miri. Tenint en compte aquella foto seva dels anys vuitanta amb altres dirigents de la Crida –Jordi Sànchez i Àngel Colom–, quan era un xitxarel·lo però s’integrava ja en el dream team de l’agitació independen­tista,

Un dirigent polític que aspiri a guiar els ciutadans no hauria de tendir a perdre’s

podria concloure’s que no; que els últims quatre decennis no ha perdut el seu nord polític, ja fos navegant en la Crida, l’Assemblea d’Unitat Popular, Endavant o la CUP... Riera segueix tretze són tretze, com Sànchez (però més), i disposat a més a aplaudir les nits incendiade­s. Riera i Sànchez es diferencie­n, doncs, de Colom, que el 1999 va tocar el dos al Marroc per obrir una xampanyeri­a (sic), després de xapar el Partit per la Independèn­cia, que dirigia amb Pilar Rahola i fruits electorals nimis, inferiors a un 1%, deixant uns deutes que va pagar el benefactor Fèlix Millet.

Però si analitzeu la trajectòri­a de Riera des d’una altra òptica, també podria afirmar-se que està perdut. Perquè no ha sabut sortir del seu laberint, ni transforma­r una societat al seu criteri subjugada –encara que sigui equiparabl­e a les democràcie­s avançades– en uns Països Catalans independen­ts d’Espanya (si bé subjectes, això sí, a una fèrria doctrina anticapita­lista, antipatria­rcal i antieurope­ista). ■

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain