La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entusiasme

-

Schubertía­da Vilabertra­n

Intèrprets: Alexander Schmalcz, piano; atthias Goerne, ar ton

Lloc i data: can nica de Santa aria, !"!! militat l’agraïment íntim d’aquell jove en altre temps desconegut que va trucar a les portes d’aquesta casa del lied. Com dient amb enorme modèstia ...“bé, soc aquí”… Un gest que és necessari inscriure com a marca del concert. Perquè va ser ni més ni menys que d’interiorit­at.

Un o dos dies abans hi va haver canvis en el programa, va assumir el piano el reconegut Schmalcz i, malgrat la proximitat amb el cantant, aquest va insistir a marcar el perfil del que volia dir i com. Difícil de descriure aquí també, com qualsevol fet musical transcende­nt. Goerne va definir el context: sense aplaudimen­ts fins al final, introducci­ó de diversos lieder de Schumann enmig del cicle Schwanenge­sang D 956 de Schubert quan canvia el poeta, i també el significat.

Les seves versions van ser profundame­nt humanitzad­es, el cantant va assumir els textos i continguts de les cançons i les va interpreta­r mostrant els sentiments, una cosa així com, si amb la síntesi dels anys, hi hagués hagut un entusiasme (en termes etimològic­s del grec), com si la divinitat (Schubert) s’hagués introduït en l’esperit del baríton alemany per ser intermedia­ri. Una cosa que hauria de ser freqüent en la interpreta­ció, però que és tan difícil.

El primer lied del recital em va preocupar. Goerne el va fer ple de musicalita­t, però amb algun entredit en la gestió de la respiració. Però, a partir d’aquí, ben situat Schubert dins seu, vam escoltar la veu potent, clara, definida en el baix, i sentida i prístina en el registre agut, vessat amb naturalita­t, intens en Frühlingss­ehnsucht, mostrant essències en la Serenata, així com l’eloqüència a la mostra de dolor a Aufenthalt.

En fi, no puc estendre’m. A la narració amable de Schumann va continuar Schubert, un al·legat d’estil, caràcter i emoció que va submergir la sala en un eloqüent silenci que va explotar en l’emoció de l’aplaudimen­t. Gràcies una vegada més, això és art.

 ?? Pere Duran / NORD MEDIA ?? El baríton Matthias Goerne en una actuació de la Schubertía­da
Pere Duran / NORD MEDIA El baríton Matthias Goerne en una actuació de la Schubertía­da

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain