La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una plata sobre les onades

La malaguenya María de Valdés (23) es proclama subcampion­a d’Europa en 5 km aigües obertes en una final duríssima en què va liderar fins que faltaven 232 m

- Toni López Jordà

El lido d’Ostia, la platja de Roma, sol estar embotit d’italians al sol en els nombrosos balnearis d’aigües tranquil·les. Però el mar Tirrè sovint es posa antipàtic, i per als campionats d’Europa de Roma de natació ho va estar amb especial virulència a l’escenari de les proves d’aigües obertes: dos dies va obligar a endarrerir les finals per les tempestes, i quan va permetre la competició, ahir, va rebre els nedadors amb vents de fins a 17 km/h i onatge d’un metre. Sobre les onades es va enfilar la malaguenya María de Valdés, 23 anys, per penjar-se la plata, la primera medalla continenta­l per a Espanya en aquesta especialit­at duríssima vuit anys després del bronze que va guanyar Mireia Belmonte en 5 km a Berlín’14.

María de Valdés (Fuengirola, 19/X/1998), nedadora del CN Liceo d’A Coruña entrenada per Jesús de la Fuente, era una de les cartes de la delegació espanyola per aconseguir metall en uns Europeus en què la natació en línia no ha brillat –cap medalla, per primera vegada en 16 anys–. En aigües obertes, la fondista andalusa havia apuntat el seu potencial amb el 5è lloc al Mundial de Budapest el 27 de juny, es va batre pel podi amb nedadores experiment­ades com la francesa Aurélie Müller, la italiana Giulia Gabbrielle­schi –a qui superava en la primera de les tres voltes– i la neerlandes­a Sharon van Rouwendaal. Contra elles, i contra les onades, va tornar a barallar-se la nedadora espanyola.

“Volia donar-ho tot des del començamen­t i que sortís el que hagués de sortir, per a això m’he estat entrenant de valent. Estic superconte­nta perquè he estat lluitant tota la prova i volia lluitar aquest podi, tot i que sabia que era molt difícil perquè és un nivell alt i al final tota la temporada ha tingut la seva recompensa”, deia una María de Valdés emocionada després de la cursa, en què havia pres la iniciativa des del començamen­t, havia liderat fins a l’última boia, però llavors, l’últim tram de 232 metres fins a la meta, s’havia “desviat una mica perquè –per l’onatge– no veia bé l’última recta, però he lluitat per poder estar colze a colze amb les millors fins al final”.

Va ser només llavors quan l’espanyola va cedir davant l’empenta de Van Rouwendaal, una profession­al de les aigües obertes, col·leccionist­a de medalles, que va reservar energia fins a l’última boia per penjar-se el 8è or europeu, tercer seguit en 5 km. Va treure només 1,5 segons a De Valdés.

La malaguenya, això sí, va resistir l’atac final de la italiana Giulia Gabbrielle­schi, davant la qual va conservar la plata per tan sols una dècima, i de la portuguesa Angelica André, per només dues dècimes, en un final d’infart. L’altra representa­nt espanyola, Ángela Martínez, va ser 16a. A la final masculina, Carlos Gallach va acabar novè i Guillem Pujol va ser 13è.

La malaguenya encara aspira a una altra medalla avui, últim dia dels Europeus, en la prova olímpica, de 10 km. Amb la seva plata, Espanya suma 11 metalls en l’especialit­at d’aigües obertes de l’Europeu –set de dones–. ●

?? VINCENZO PINTO   AFP ?? De Valdés llueix orgullosa la seva primera medalla continenta­l
VINCENZO PINTO AFP De Valdés llueix orgullosa la seva primera medalla continenta­l