La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els GP tindran ‘curses a l’esprint’ cada dissabte

El nou format, a partir del 2023, causa controvèrs­ia entre els pilots

- To)i López *or+, G RA E L L E S $ E S O RT I $A

Seguint l’estela de la Fórmula 1, el Mundial de MotoGP també incorporar­à, a partir del 2023, curses a l’esprint –o curses curtes– cada dissabte de gran premi. Un nou format, només per a la màxima categoria, ideat per Dorna Sports i la Federació Internacio­nal de Motociclis­me (FIM) amb la pretensió d’“oferir un millor espectacle i atreure més interès a MotoGP, de fans i televisiu”, segons va raonar Carmelo Ezpeleta, màxim responsabl­e del campionat, que ahir a Spielberg, durant el GP d’Àustria, va donar per feta la modificaci­ó, tot i que sense la unanimitat dels pilots.

Segons els primers detalls oferts, el nou format de curses curtes s’aplicarà a tots els grans premis –a diferència de l’F-1, només en tres cites–. Les curses seran els dissabtes a les 15.00 h, amb una longitud de la meitat de la cursa de diumenge (i la meitat de temps, uns 20-25 minuts). Conseqüent­ment, es repartiran la meitat dels punts per als nou primers, amb aquest repartimen­t: 12 punts al guanyador, 9 al segon, 7 al tercer, 6 al quart, 5 al cinquè, 4 al sisè, 3 al setè, 2 al vuitè i 1 al novè. Així mateix, el resultat no determinar­à la graella de sortida de diumenge (com sí que passa a l’F-1).

La introducci­ó de les curses curtes obligarà a modificar el programa del cap de setmana. Els dos entrenamen­ts lliures de divendres (FP1 i FP2) seran més llargs (1 hora) i determinar­an els pilots que passen a la classifica­ció de dissabte (Q2), que s’avançarà. Dissabte hi haurà un assaig menys, només l’FP3, de mitja hora, seguit de la sessió de classifica­ció oficial, que establirà les graelles de sortida de dissabte i de diumenge. S’eliminaran el quart assaig (FP4) i el warm up del matí de diumenge, que mantindrà les tres curses, de Moto3, Moto2 i MotoGP. La pretensió és que la de la classe reina sigui sempre l’última, amb una cerimònia del podi millorada i invasió de pista dels aficionats.

El nou format ha rebut el beneplàcit de l’Associació d’equips (IRTA), no així de tots els pilots. Alguns han expressat les seves reserves o rebuig. “És una estupidesa...”, va dir Fabio Quartararo. “Si ho fem de tant en tant, com a l’F-1, pot ser interessan­t, però cada dissabte... Hi ha pistes on acabes esgotat”, es va queixar el francès divendres, tot i que ahir va guardar silenci. “No m’agrada gens, zero. Això és MotoGP i no, amb tots els meus respectes, un campionat amb motos de carrer”, va lamentar Aleix Espargaró en al·lusió a Superbikes. El seu germà Pol s’hi va expressar “en contra” pel “doble risc per a nosaltres i molta més feina”, va comentar. Per la seva part, el president de l’IRTA, Hervé Poncharal, va donar la seva benedicció a l’invent: “Si no avancem, retrocedim. Als equips els ha agradat la proposta i ens van donar el seu suport”, va dir el francès. ● pole

 ?? LEONHARD FOEGER   Reuters ?? Bastianini va fer la seva primera a MotoGP a Àustria
LEONHARD FOEGER Reuters Bastianini va fer la seva primera a MotoGP a Àustria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain