La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 60% de la despesa de tot el curs

-

Preparar el material i ■ l’equipament per començar un curs suposa un 60% de tota la despesa per alumne de les llars, calculen des de l’OCU. El setembre s’ha convertit en el període de més esforç econòmic per a les famílies, per sobre del gener, ja que s’arriba de l’època de vacances, quan es gasta més, i s’ha de fer front a grans compres de primera necessitat. “Durant la famosa pujada de gener podem decidir si gastar o no, però el material escolar i la roba i el calçat durant etapa de creixement infantil és una compra que les famílies consideren que és obligatòri­a”, destaca Enrique García, portaveu de l’associació de consumidor­s.

El curs passat, l’OCU va estimar als 1.890 euros la despesa mitjana per fill per a tot el curs. El cost és més baix per als alumnes de l’escola pública, i Catalunya i Madrid destacaven com les comunitats on les famílies gastaven més diners en l’àmbit de l’educació. La proporció de l’escola concertada i la privada i la falta d’ajuts públics expliquen algunes de les diferèncie­s. “Aquest curs preveiem que el cost serà major”, afirma García.

LA VANGUARDIA

llibretes i quaderns que pertany a la multinacio­nal Hamelin Brands. La companyia és líder a Espanya, amb 15 milions d’unitats distribuïd­es arreu del país i una quota de mercat d’un 50%. Darrere d’aquesta alça hi ha la pujada del preu del paper, que s’ha duplicat en un any. La tona costava 600 euros el 2021 i ara arriba als 1.300 euros. “Això és el que ha encarit els productes”, diu Buixeda. “Ara –continua– falta veure com ho apliquen els distribuïd­ors”.

A Abacus calculen un augment mitjà d’un 6% als productes de la tornada a l’escola, assenyala Oriol Soler, codirector general de la cooperativ­a. Per pal·liar aquesta pujada i no perjudicar els clients, han mantingut i fins i tot abaixat el preu d’almenys un article de cada categoria de producte respecte al 2021. “Els proveïdors ens han ajudat”, destaca Soler. Malgrat l’increment mitjà, el consum no s’ha frenat i les vendes es mantenen, afegeix.

En el cas dels llibres de text, el preu ha variat poc, coincideix­en empreses i fonts del sector editorial. “Si la inflació està afectant el conjunt de l’economia, també afectarà les editorials”, reconeixen a l’associació de fabricants de llibres de text Anele. Tot i això, subratllen que el sector és poc inflacioni­sta. Moltes editorials han pogut esquivar l’encariment del paper de l’últim any perquè els llibres per a cada curs es preparen amb temps per preparar els continguts, tot i que no s’han escapat de lleus pujades. El curs 2020-2021 el preu mitjà dels llibres de text va ser de 17,97 euros, i el curs 2021-2022 va créixer fins als 18,34 euros, segons dades de la Federació de Gremis d’Editors.

Cèntim per cèntim i punt per punt, el cost de la tornada a l’escola no se salva aquest any de la inflació. ■

La diferència de preu dels manuals pot arribar fins al 25%, segons l’establimen­t

amb el final de curs. I, al juliol, la xifra d’anuncis va tornar a créixer un 48%. Els llibres de text amb més oferta i demanda són els de primer de batxillera­t, especialme­nt els més cars, subratlla Vallejo. El preu mitjà d’un llibre de text de batxillera­t va ser de 18,75 euros el curs 20202021, segons dades de la Federació de Gremis d’Editors. Per a aquest curs s’esperen preus tar compres d’impuls o supèrflues. També recomenen comparar els preus. “En el cas dels llibres de text, la diferència entre establimen­ts pot arribar fins a un 25%, segons hem constatat”, destaca. Aquí entren en joc les plataforme­s de segona mà.

Pel que fa als conflictes econòmics que pugui suposar la tornada a l’escola per a les famílies, des de l’OCU desaconsel­len encaridame­nt recórrer als crèdits ràpids. “L’interès a vegades arriba a un 3.000%, cosa que acaba provocant un sobreendeu­tament per a les llars”, afirmen. En cas que es necessitin diners extres per fer front al curs escolar, proposen el crèdit de finançamen­t com a alternativ­a del crèdit ràpid. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain