La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central provarà al setembre un pacte de rendes que sembla impossible

Continua bloquejada la negociació entre patronal i sindicats per a l’augment salarial

- Jaum Masd u

Un sindicalis­ta ho va comparar amb l’unicorn blau de Silvio Rodríguez, aquell que “ahir se’m va perdre, pasturant el vaig deixar i va desaparèix­er”. En aquest cas, l’unicorn és el pacte de rendes de què tothom parlen, que molta gent desitja, però que molt poca creu que es pugui aconseguir.

La vicepresid­enta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, és de les que pressiona per aconseguir-lo. “Al setembre començarem el procés per impulsar els agents socials al pacte de rendes. El Govern central farà la seva part pel que fa a la pujada de l’SMI, el salari dels funcionari­s i totes les mesures per controlar la inflació”, va declarar Calviño a principis de mes, i la setmana passada insistia en una entrevista: “Espero que a la tardor tinguem un acord amb els agents socials per pujar l’SMI com a part d’un pacte de rendes”.

Tot i això, les possibilit­ats per aconseguir aquest acord semblen remotes. L’unicorn blau que va citar Unai Sordo, secretari general de CC.OO., sembla que continua perdut. Les diferèncie­s entre el Govern espanyol, els sindicats i la patronal sobre com ha de ser el pacte de rendes es multipliqu­en. L’Executiu central exclou del sacrifici els pensionist­es, que tant la CEOE com el Banc d’Espanya reclamen incorporar, els sindicats demanen mesures fiscals per acompanyar-lo i la guerra d’Ucraïna i la inflació continuen afegint incertesa a una situació econòmica que tendeix cap al pessimisme.

A més, continua bloquejada la negociació per a l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AONC), que, si s’aconseguei­x, marcarà la referència per als convenis i assegurarà la pau social. Sense l’AONC consensuat és difícil pensar en un pacte de rendes.

Així com estan les coses, la pau social no és precisamen­t a prop; al contrari, es pronostica una tardor moguda. “Salaris o conflicte” va ser el lema amb què es van aplegar a Madrid al juny 1.500 sindicalis­tes participan­ts en taules de negociació de convenis. “Si no hi ha salaris, hi haurà lluita, hi haurà conflicte... ens acostem a una tardor precedida per les grans mobilitzac­ions”, va advertir llavors el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez.

No hi ha pràcticame­nt cap diferència en els percentatg­es d’augments salarials que es proposen. Tant la patronal com els sindicats es mouen al voltant d’un 8% d’increment en tres anys, però el gran obstacle són les clàusules de revisió. Són imprescind­ibles per a CC.OO. i la UGT, per garantir que no es perdi més poder adquisitiu si la inflació va més enllà del que està previst, i inacceptab­les per a la CEOE. “No podem tirar més llenya al foc i que hi hagi efectes de segona ronda en la inflació”, va dir llavors Antonio Garamendi, president de la CEOE.

A més a més, a aquesta situació ja complexa se li ha d’afegir

L’Executiu exclou del pacte els pensionist­es, que la CEOE i el Banc d’Espanya reclamen incorporar

un altre element distorsion­ador: les eleccions a la presidènci­a de la CEOE al novembre, on Garamendi afronta la seva reelecció.

Des que va donar el seu vistiplau a la reforma laboral, l’actual president ha patit moltes pressions internes i externes perquè endureixi la seva oposició davant el Govern central. En aquest context, li costarà molt més mostrar flexibilit­at, ja que una part dels seus li reclamen més contundènc­ia.

I més quan en altres temes importants, com ara la pujada del salari mínim profession­al (SMI), la posició del Govern espanyol ja està compromesa a arribar l’any que ve a un 60% del salari mitjà. Precisamen­t, el 2 de setembre es reuniran els experts que assessoren l’Executiu central per veure si amb les dades actualitza­des aquest percentatg­e es correspon amb els 1.049 euros que van fixar en el rang més alt, en els seus càlculs del juny de l’any passat. ●

 ?? Eduardo Parra / EP ?? La ministra d’Economia, Nadia Calviño, pressiona per aconseguir el pacte de rendes
Eduardo Parra / EP La ministra d’Economia, Nadia Calviño, pressiona per aconseguir el pacte de rendes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain